Ga naar inhoud

Juridische hulp bij scheiding

Of u nu getrouwd, geregistreerd partner of samenwonend bent: uit elkaar gaan is altijd lastig. Er komt een hoop op u af en u moet veel regelen. Hoe pakt u een (echt)scheiding aan? Wat zijn uw rechten? En hoe zit het met het echtscheidingsconvenant?

Geen rechtsbijstandverzekering, maar wel juridische hulp?

Vraag een Spargesprek aan met een van onze juristen. Binnen 30 minuten weet je precies waar je aan toe bent.

Spargesprek voor maar € 65

Geen verzekering nodig

Advies van een ervaren jurist

Voor een vast bedrag

Wat zijn mijn rechten?

Is er sprake van een huwelijksgemeenschap? Dan heeft u bij scheiding recht op een verdeling daarvan. Ook opgebouwde pensioenrechten vallen vaak in de gemeenschap die moet worden verdeeld. Soms is er geen sprake van huwelijksgemeenschap, maar bent u wel beiden eigenaar van een woning. Ook dan heeft u recht op verdeling daarvan.

Na een scheiding houden u en uw ex-partner meestal samen het ouderlijk gezag over uw kinderen. Het is dus niet zo dat één ouder meer recht heeft op het verzorgen van de kinderen. Ook hebben beide ouders bijna altijd recht op een bezoekregeling met hun kinderen.

Daarnaast heeft de verzorgende ouder recht op alimentatie voor de minderjarige kinderen als de andere ouder dat kan betalen. Soms heeft een partner zelf ook recht op alimentatie.

Wat doet de jurist?

Met de jurist bespreekt u telefonisch uw situatie. De jurist kan u uitleggen wat de gevolgen van uw (echt)scheiding zijn. Ook kan de jurist met u bespreken wat u moet regelen en hoe u dat het beste aan kunt pakken. Denk aan zaken als een echtscheidingsconvenant, alimentatie, een ouderschapsplan en de boedelscheiding.

Met deze informatie op zak bent u goed op de hoogte van uw mogelijkheden voordat u verdere stappen neemt. Bovendien kunt u op die manier soms kostbare fouten voorkomen. Let op: voor deze situatie kunt u alleen een Spargesprek of Checkpakket aanvragen. Verdere rechtshulp kunnen wij u helaas niet bieden.

Ik heb nu geen probleem, maar wil wel hulp als het nodig is

Met een rechtsbijstandverzekering van Univé kun je altijd rekenen op juridische hulp. Je kiest zelf de dekking die bij jouw wensen past.

Rechtsbijstandverzekering vanaf € 7,41

Meer dan 200 juristen staan voor je klaar

Tot 10% pakketkorting

14 dagen bedenktijd

Veelgestelde vragen over rechtshulp

Een verzekerd conflict wordt door Univé Rechtshulp in behandeling genomen. Univé Rechtshulp is een onafhankelijke stichting waar 200 juristen alleen voor Univé-verzekerden werken. Lees meer over hulp bij een conflict.

Ja, het is altijd mogelijk om een pakket uit te breiden of aan te vullen. Wanneer u tijdens de behandeling van de zaak uw pakket opwaardeert naar een hoger pakket of uitbreidt met extra diensten, dan worden de kosten van het al gekochte pakket daarop in mindering gebracht.

Dit doen we ook als u het pakket opwaardeert of uitbreidt binnen 14 dagen na sluiting van het dossier. In alle andere gevallen betaalt u het volledige (nieuwe) pakketbedrag.

Bij Rechtshulp on demand kiest u zelf hoeveel hulp u van de jurist wilt. Weet u niet zeker wat u nodig heeft? Doe dan de online Check of kies voor het eenvoudigste pakket. Mocht u meer hulp nodig hebben, dan kunt u altijd een uitgebreider pakket kiezen.

Wanneer u tijdens de behandeling van de zaak uw pakket opwaardeert naar een hoger pakket of uitbreidt met extra diensten, dan worden de kosten van het al gekochte pakket daarop in mindering gebracht. Dit doen we ook als u het pakket opwaardeert of uitbreidt binnen 14 dagen na sluiting van het dossier. In alle andere gevallen betaalt u het volledige (nieuwe) pakketbedrag.

U bent als particulier direct verzekerd voor conflicten die ontstaan na de ingangsdatum van uw rechtsbijstandverzekering (geen wachttijd, met uitzondering van echtscheidingsmediation). Maar bestaande conflicten of conflicten die u bij het afsluiten van de verzekering kunt voorzien, zijn niet verzekerd. Om voor rechtsbijstand in aanmerking te komen moet de schade minimaal € 100,- bedragen (geldt niet voor schade in het verkeer). De details leest u in de polisvoorwaarden.

Met deze rechtsbijstandverzekering bent u niet verzekerd voor (klein)zakelijke activiteiten. 

Heeft u een arbeidsconflict, maar geen rechtsbijstandverzekering of niet de juiste dekking op uw rechtsbijstandverzekering van Univé? Dan kunt u direct juridische hulp ontvangen tegen een vast bedrag met Rechtshulp on Demand.

Als u een jurist van Univé Rechtshulp inschakelt, dan heeft u geen eigen risico. Moet u voor het conflict naar de rechter? En kiest u dan zelf een externe deskundige of advocaat? Dan heeft u een eigen risico van € 250,-. 

Wel is er sprake van een zogenaamd minimaal belang. Dit betekent dat een schade lager € 100,- niet in behandeling wordt genomen. De rechtshulpverlener kan u in zo’n geval wel advies geven. Het minimaal belang is overigens niet van toepassing bij strafzaken en echtscheidingsmediaton.

Meer informatie over de rechtsbijstandverzekering.

Meer over relaties en recht