Ga naar inhoud

Juridische hulp bij scheiding

Of je nu getrouwd, geregistreerd partner of samenwonend bent: uit elkaar gaan is altijd lastig. Er komt een hoop op je af en je moet veel regelen. Hoe pak je een (echt)scheiding aan? Wat zijn je rechten? En hoe zit het met het echtscheidingsconvenant?

Geen rechtsbijstandverzekering, maar wel juridische hulp?

Laat direct je samenlevingscontract, huwelijkscontract of echtscheidingsconvenant controleren door een van onze juristen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Situatie beoordelen voor € 185

Wat zijn mijn rechten?

Is er sprake van een huwelijksgemeenschap? Dan heb je bij scheiding recht op een verdeling daarvan. Ook opgebouwde pensioenrechten vallen vaak in de gemeenschap die moet worden verdeeld. Soms is er geen sprake van huwelijksgemeenschap, maar ben je wel beiden eigenaar van een woning. Ook dan heb je recht op verdeling daarvan.

Na een scheiding houden jij en je ex-partner meestal samen het ouderlijk gezag over jullie kinderen. Het is dus niet zo dat één ouder meer recht heeft op het verzorgen van de kinderen. Ook hebben beide ouders bijna altijd recht op een bezoekregeling met hun kinderen.

Daarnaast heeft de verzorgende ouder recht op alimentatie voor de minderjarige kinderen als de andere ouder dat kan betalen. Soms heeft een partner zelf ook recht op alimentatie.

Wat doet de jurist?

Met de jurist bespreek je telefonisch jouw situatie. De jurist kan je uitleggen wat de gevolgen van je (echt)scheiding zijn. Ook kan de jurist met je bespreken wat je moet regelen en hoe je dat het beste aanpakt. Denk aan zaken als een echtscheidingsconvenant, alimentatie, een ouderschapsplan en de boedelscheiding.

Met deze informatie op zak ben je goed op de hoogte van jouw mogelijkheden voordat je verdere stappen neemt. Bovendien kun je op die manier soms kostbare fouten voorkomen. Let op: voor deze situatie kun je alleen het pakket Situatie beoordelen aanvragen. Verdere rechtshulp kunnen we helaas niet bieden.

Ik heb nu geen probleem, maar wil wel hulp als het nodig is

Met een rechtsbijstandverzekering van Univé kun je altijd rekenen op juridische hulp. Je kiest zelf de dekking die bij jouw wensen past.

Rechtsbijstandverzekering vanaf € 7,41

Heb je al een rechtsbijstandverzekering van Univé?

Bij Univé Rechtshulp kun je direct online je zaak melden. Onze juristen nemen dan snel contact met je op. Of meld je zaak telefonisch via 0592-382501 (ma t/m vr 8.30 - 19 uur, za 8.30 - 13 uur).

Zaak melden

Veelgestelde vragen over rechtshulp

Meer over relaties en recht