Ga naar inhoud

Alles over groen rijden en Green NCAP

Klimaatverandering en duurzaamheid komt tegenwoordig steeds meer ter sprake. We zijn steeds bewuster bezig met schoner leven. Daarbij willen we ook beter geïnformeerd worden over of iets echt duurzaam is of alleen zo lijkt. Dat geldt ook voor onze auto’s. Daarom is het programma Green NCAP in het leven geroepen. Wij vertellen je alles over groen rijden en Green NCAP. 

Wat is groen rijden? 

Groen rijden gaat om duurzaamheid. Kort gezegd betekent het dat een auto weinig tot geen negatieve invloed heeft op het milieu. De Europese Unie heeft voorwaarden gesteld aan autofabrikanten, om de negatieve invloed op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Autofabrikanten laten hun auto’s testen op een aantal punten, voordat ze ze op de markt mogen brengen. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld de uitstoot van een auto. Toch wordt hiermee voor de consument niet duidelijk of een auto écht groen rijdt en welke auto’s dan groener rijden dan andere. Daarom is Green NCAP in het leven geroepen. 

Wat is Green NCAP? 

Green NCAP is een Europese samenwerking tussen verschillende consumentenorganisaties en regeringen van Europese landen. Green NCAP is een testprogramma dat auto’s strenger beoordeelt dan de Europese Unie. Dit programma test of auto’s daadwerkelijk groen rijden en vergelijkt de duurzaamheid van verschillende auto’s. Het is bedoeld om de keuze voor de consument makkelijker te maken. Zo weet je precies wat je koopt en wat de impact ervan is op het milieu. 

Green NCAP is dus bedoeld voor de consument. Autofabrikanten hoeven niet te voldoen aan de hoge eisen van Green NCAP om hun auto’s op de markt te brengen. Het testen met deze hoge eisen geeft de consument wel een beter beeld dan de tests volgens de Europese richtlijnen. 

Hoe bepaalt Green NCAP of een auto groen rijdt? 

Green NCAP test en beoordeelt auto’s op verschillende onderdelen. Ze proberen de auto’s ook in de meest realistische omgevingen te testen. Dus in verschillende weersomstandigheden, met veel of weinig bagage, en op verschillende wegen. De onderdelen waar de auto’s op getest worden zijn: 

  • Het effect op de luchtkwaliteit in verband met gezondheid 

  • Het verbruik van de auto. Zowel elektriciteit als brandstof. 

  • De uitstoot die effect heeft op het broeikaseffect. Hierbij wordt gekeken naar zowel de uitstoot van de auto zelf als de uitstoot tijdens het maken van de auto en het opwekken van de nodige energie. 

Op basis van deze onderdelen krijgt een auto 0 tot 5 sterren voor groen rijden. Ook krijgt de auto een cijfer van 0 tot 10 voor ieder onderdeel. Elektrische auto’s scoren namelijk altijd 5 sterren, omdat ze erg groen rijden. Maar ze zijn niet allemaal even zuinig in het verbruik van elektriciteit. Dit betekent dat er meer opwekking van elektriciteit nodig is, wat weer leidt tot een negatievere impact op het milieu. Met de cijfers voor elk apart onderdeel kun je ook de elektrische auto’s makkelijk vergelijken. 

Duurzaam private leasen met Univé 

Univé draagt graag bij aan een schonere wereld. Daarom kun je bij ons alleen hybride en elektrische auto’s private leasen. Met de Green NCAP scores kun je vergelijken welke van onze auto’s het beste bij je past. Naast duurzaamheid, vinden wij flexibiliteit ook erg belangrijk. Jij bepaalt hoe je contract eruit ziet en wijzigt bepaalde dingen ook eenvoudig tussentijds. Zo kun je zelf je kilometerbundel op elk moment aanpassen en verrassingen voorkomen. Daarnaast is Private Lease met Univé altijd inclusief: 

  • Reparaties en onderhoud 

  • Verzekeringen en belastingen 

  • Pechhulp in heel Europa 

  • Opzegbaar bij onverwachte situaties 

  • Tussentijds van auto wisselen 

Kies voor Private Lease met Univé