Ga naar inhoud

Van groei naar bloei: welzijn voor iedereen

Werner Schouten is directeur van de Impact Economy Foundation. Tijdens de Coöperatiedag ter gelegenheid van 230 jaar Univé vertelde hij een inspirerend verhaal over brede welvaart als organisatiedoel. Daarin benadrukt hij het belang van maatschappelijke impact naast financiële winst. En Univé kan daar volgens hem een belangrijke rol in spelen.

“De Impact Economy Foundation zet zich in voor het herdefiniëren van waarde en succes binnen de economie. Bedrijven moeten niet langer alleen worden beoordeeld op financiële winst, maar op échte winst: hun daadwerkelijke bijdrage aan de samenleving. Ons streven is dat bedrijven met de hoogste maatschappelijke waarde uiteindelijk ook financieel het meest succesvol zijn – en niet andersom.” 

Tellen wat echt telt 

“We moeten gaan tellen wat echt telt. Niet alleen sturen op financiële waarden, maar ook actief meten en rapporteren over sociale en ecologische waarden. Denk aan de gezondheid en het welzijn van mensen, de bescherming van mensenrechten en eerlijke beloningen. Wereldwijd krijgt bijvoorbeeld nog steeds 20% van de mensen te weinig loon om in hun levensonderhoud te voorzien. Dit moet veranderen.” 

“De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), waaraan grote bedrijven moeten voldoen, is een belangrijke stap in de goede richting. De CSRD vraagt van bedrijven om transparant te zijn over hun maatschappelijke impact. Dus: hun bijdrage aan klimaatverandering, biodiversiteit, grondstofgebruik, vervuiling en sociale kwesties. Maar: transparantie alleen is niet genoeg. We moeten de maatschappelijke impact ook verrekenen in onze winst en in onze prijzen. Zodat je voortaan netjes afrekent voor de klimaatkosten of de onderbetaling van werknemers.” 

Echte winst 

“Univé kan hierin een unieke rol spelen. Als coöperatie kan Univé bijdragen aan een economie die draait om échte winst: niet alleen financieel, maar ook sociaal en ecologisch. We leven in een tijd waarin lokale gemeenschappen uit elkaar vallen, de maatschappelijke druk toeneemt en polarisatie groeit. Juist in deze tijd kan Univé als coöperatie een belangrijke rol spelen in het versterken van lokale verbondenheid en sociale cohesie.” 

Kijk naar pensioenfonds ABP. Dat werkt samen met een energiecoöperatie om een groot windmolenpark op zee te ontwikkelen. Voor een energiecoöperatie alleen is zo’n project niet haalbaar, maar door met ABP samen te werken, kan het wel. Een ander mooi lokaal initiatief is het Traais Energie Collectief in Terheijden. Inwoners zetten daar zelf lokale energieprojecten op. Zo zijn ze niet langer afhankelijk van grote energiebedrijven en is het lokale draagvlak groter. Dit komt onder andere doordat de opbrengsten in Terheijden blijven. Met de opbrengsten van de windmolen, werden niet alleen de leden beloond, maar ook lokale voorzieningen ondersteund, zoals het zwembad, de bibliotheek en het buurthuis. Hierdoor plukt de hele gemeenschap de vruchten van de investering. Ook het Buurtfonds van Univé zelf is hier een schoolvoorbeeld van. Het Buurtfonds inspireert mensen om meer samen te werken aan een fijne, mooie en veilige leefomgeving en naar elkaar om te kijken. Zo gaan we van zelfredzaamheid naar samenredzaamheid.” 

Samen bouwen aan een sterke en betrokken gemeenschap 

“Dit sluit perfect aan bij de missie van Univé: samen de gemeenschap sterker en veiliger maken. De afgelopen tien jaar is het aantal coöperaties in Nederland sterk gegroeid. Dit laat zien dat mensen op lokaal niveau weer grip willen krijgen op hun eigen toekomst. Juist omdat ze minder kunnen verwachten van grote ondernemingen en de overheid. Univé kan de samenwerking tussen grote bedrijven en coöperaties stimuleren, en zo bijdragen aan een sterkere, meer verbonden samenleving.”