19 oktober 2020Ondernemen
Bedrijfsovername of opvolging in de agrarische sector

Wij zijn er trots op dat onze agrarische sector nog steeds aantrekkelijk is voor jonge boeren en tuinders. Agrarisch adviseur Robert Veerbeek van Univé vertelt meer over het proces van bedrijfsovername of opvolging: "Het vinden van een goede opvolger voor een agrarisch bedrijf is een complex proces. Op zowel financieel als sociaal-emotioneel vlak vergt dit een jarenlange voorbereiding. Een voorbereiding waar wij jou, met 225 jaar aan ervaring in agrarische verzekeringen, graag persoonlijk bij helpen. Ik adviseer jou over risico’s voorkómen, nemen of juist uitsluiten. Zowel zakelijk als privé. En gaat het mis, dan sta ik net als jou geworteld in de agrarische sector, naast je.” Snel, begripvol en zoals afgesproken. Zo is Univé. Maak een afspraak met een van onze adviseurs en wij helpen jou, als opvolger of overdrager, graag op weg naar een succesvolle bedrijfsovername.
Voorkomen, beperken en verzekeren wat nodig is
Door de alsmaar groeiende wereldbevolking zal de vraag naar voedsel stijgen. “Onze jonge boeren zijn de voedselmakers van de toekomst en die moeten we koesteren.” Dat doen we volgens Robert Veerbeek door deze jonge ondernemers te helpen met het voorkomen, nemen of juist uitsluiten van risico’s. Al onze klanten in de landbouw, akkerbouw, veeteelt en tuinbouw zijn uniek en dat vraagt om maatwerk. Ons betrokken en enthousiaste team weet wat er speelt in jouw sector én regio en erkent het belang van het veiliger maken van jouw agrarisch bedrijf.
Bekend in de regio
We willen samen met jou risico’s voorkomen, gevolgen beperken en pas als dat echt nodig is: verzekeren. Voorkomen, beperken en verzekeren, dát is waar we voor staan bij Univé. Met 5 ervaren adviseurs in deze regio kennen wij onze agrarische klanten heel erg goed en dat is een voordeel. We hebben met al deze klanten minimaal 1 keer per jaar contact om te kijken of het huidige pakket nog aansluit bij de risicobereidheid. Die met zaken als een overname of opvolging, asbestdaken, nieuwe zonnepanelen, meer vee, een grotere stal of angst voor cybercriminaliteit natuurlijk kunnen veranderen.
Risico-inventarisatie
Wij gaan graag met jou in gesprek over jouw bedrijfsactiviteiten, bedrijfsmiddelen, mobiliteit, personeel en jouw inkomen. Bij voorkeur aan jouw keukentafel. Zo krijgen wij tijdens dit risico-inventarisatie-gesprek een kijkje in jouw agrarische bedrijf. We creëren bewustwording die kan leiden tot een betere risicopreventie en helpen jou in dit gesprek afwegen welke risico’s je wel en welke je niet hoeft te verzekeren. Aan de hand van dit gesprek bieden wij jou een passend risicoadvies op maat. Hierin nemen wij ons brede scala aan verzekeringen ‘agrarische sector’ mee.
Uitbreiding en groei
“Wanneer mijn klant er een tweede locatie bij koopt omdat hij wil uitbreiden gaan we bij hem aan de keukentafel zitten. We hebben het over de bedrijfsactiviteiten, de regio, wel of geen vee, de inventaris en kijken samen naar de risico’s die hierbij horen. Aan de hand van dit inventarisatiegesprek maak ik een advies rapport op. Hierin worden alle verzekerbare risico’s in kaart gebracht. Zoals de eventuele aanwezigheid van asbest. Op basis van zijn risicobereidheid gaan we dan kijken welke zaken er verzekerd moeten worden en welke zaken hij voor zijn eigen risico neemt.”
Robert Veerbeek, Relatiemanager Agrarisch
Voorzorgsmaatregelen bij een overname of opvolging
Volg jij je vader op als boer en ken je kneepjes van het vak? Of ben je al jaren agrariër en neem je een ander agrarische bedrijf over? Bij een bedrijfsovername of opvolging dienen de risico’s altijd opnieuw in kaart gebracht te worden. De risico’s van jouw voorganger zijn niet automatisch identiek aan de risico’s die jij loopt, zelfs niet als er op het oog niets veranderd. Dat heeft onder andere te maken met jouw toekomstplannen en risicobereidheid. Toch adviseren wij niet áltijd om een verzekering af te sluiten. Wij adviseren ook in het nemen van voorzorgsmaatregelen, om risico’s te voorkomen. Wij vinden dat jij alleen moet verzekeren wat écht nodig is!
Aspecten van de risico inventarisatie
Deel dit bericht