Ga naar inhoud

1 juni 2023Ledenorganisatie

Na 43 Univé-jaren gaat bestuurder Jan Mossel met pensioen

Een leven lang werken bij een verzekeraar? Het was wel het laatste wat Jan Mossel had verwacht. Na ruim 43 jaar neemt de Bestuurder Financiën & Bedrijfsvoering en HR van Univé Noord-Nederland afscheid. In een interview blikt hij terug en vertelt hij over zijn bijzondere plannen voor na zijn pensionering. “Het was een voorrecht om dit allemaal te mogen doen.”

Een leven als tennistrainer, dat zou het worden. Jan Mossel was al tenniskampioen van Overijssel. Als trainer wilde hij ook anderen zo goed maken. Het liep alleen net even anders. Om zijn opleiding tot trainer te bekostigen, ging hij aan de slag bij NOVO in Zwolle, één van de voorgangers van Univé.

“Alles te danken aan Univé”
“Mijn idee was om even een paar maanden op de boekhouding te gaan werken”, blikt hij na ruim 43 Univé-jaren terug. “Tot ik in december 1980 een nieuwe vrouwelijke collega kreeg. Inmiddels zijn we 40 jaar getrouwd.”

Het leven kan gek lopen, zo erkent hij. Jan groeide op in Kampen, in een gezin van tien kinderen. Zijn vader was in de regio een bekende vishandelaar. Met tien kinderen was dat geen vetpot. “We hadden het thuis niet breed. Na de meao doorstuderen zat er dan ook (financieel) niet in. Die kans kreeg ik toen ik ging werken wel. Eigenlijk heb ik alles te danken aan Univé.”

Nooit getwijfeld
Naast zijn werk volgde Jan namelijk verschillende opleidingen. “In de avonduren leerde ik door, onder meer voor controller en manager”, vertelt hij. Via de centrale Univé-organisatie belandde hij uiteindelijk bij Univé Noord-Nederland. Daar werd hij in 2008 bestuurder. “Toen ik die vraag kreeg, heb ik eerst vriendelijk bedankt. Het leek me niks voor mij”, denkt hij terug. “Ik kreeg als antwoord dat ik er toch nog maar eens over na moest denken. Tja, zo’n kans krijg je maar één keer. Ik heb het toch maar gedaan en nooit spijt gekregen.”

Ruim 40 jaar werken bij dezelfde organisatie; het blijft bijzonder. Toch heeft hij nooit getwijfeld. “Bij Univé werken we niet voor aandeelhouders, maar voor leden. Die betrokkenheid past heel goed bij mij. Dat we veel meer doen dan alleen verzekeren vind ik prachtig. Dat met en voor elkaar zorgen zat er natuurlijk van vroeger af aan al in.”

Voorzitter Buurtfonds
Hoewel Jan met pensioen gaat, betekent dat niet dat hij het rustig aan gaat doen. Zo heeft hij mooie muzikale plannen. Met een beamer en een playlist vol oude Nederlandse nummers wil hij verzorgingstehuizen in de regio langs. “Toen het slecht ging met mijn moeder, zag ik hoeveel goeds muziek met mensen doet. Dat gun ik andere senioren ook.”

Daarnaast wordt hij actief voor een commissariaat van een uitvaartverzekering én wordt hij voorzitter van het landelijke Univé Buurtfonds. En daarmee is de cirkel echt rond. “Mijn eerste opdracht bij de NOVO was het opstellen van de jaarrekening van Stichting De Helpende Hand. En laat dat nou net de voorloper van ons Buurtfonds zijn.”

Deel dit bericht