Ga naar inhoud

31 mei 2022

Zwolle Hippe Hanzestad

Gezellige winkelstraatjes en steegjes, karakteristieke huisjes, trendy eetgelegenheden en boetiekjes, de stadsgrachten en natuurlijk de historische Sassenpoort. Er is verrassend veel te zien en te beleven in de Overijsselse hoofdstad.

Gouden tijden 

Zwolle komt van ‘suol’ en staat voor de plek waar de stad in de middeleeuwen is ontstaan: een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht, gelegen aan het riviertje de Aa. De overblijfselen hiervan kun je nog altijd zien aan de hoogteverschillen in het stadscentrum. Toen Zwolle in 1448 stadsrechten kreeg, trad het toe tot de Hanze: een samenwerkingsverband van handelaren en steden in die tijd. Net als veel andere Hanzesteden beleefde Zwolle de ‘Gouden Eeuw’ in de vijftiende, in plaats van zeventiende, eeuw. 

Hip én historisch 

Je kijkt je ogen uit in het historische centrum van Zwolle met zijn indrukwekkende herenhuizen, eeuwenoude gevels, prachtige lanen en stervormige stadsgracht. Maar shoppen kun je hier ook als geen ander. Een mooi startpunt is de zeshonderd jaar oude Sassenpoort, de enige nog in zijn geheel bewaard gebleven stadspoort. Vanaf hier loop je ‘een van de leukste winkelstraten van Nederland’ in. Een welverdiende titel, want de Sassenstraat heeft veel te bieden: conceptstores, luxe boetiekjes, koffiezaken, een sapbar en allerlei leuke eettentjes. Datzelfde geldt voor de Luttekestraat. Lekker ronddwalen kan ook langs de Oude Vismarkt, Nieuwe Markt en rond het Grote Kerkplein. 

De smaak van Zwolle 

Zwolse mosterd, peperbuskaas, Zwolse balletjes, Blauwvingerkoekjes: Zwolle is rijk aan streekproducten. Voor deze én andere lekkernijen kun je bij diverse winkeltjes in de binnenstad terecht. Liefhebbers van haute cuisine kennen vast het met drie Michelinsterren bekroonde De Librije, maar ook de minder serieuze fijnproever kan zijn geluk niet op. Gezellig ontbijten en shoppen kan bij Engel Winkelcafé. Ga je voor nostalgisch, schuif dan aan bij ontbijt-, brunch- en lunchcafé De Gillende Keukenmeiden. Toe aan een warme hap? Bij Ingeburgerd staan zowel vegetarische als ‘gewone’ (maar wel biologische) burgers op het menu. 

 • Grote Markt 3, engelwinkelcafe.nl  
 • Meerminneplein 7, gillende-keukenmeiden.nl  
 • Nieuwe Markt 25-26, ingeburgerdzwolle.nl 

Groen in de stad 

Het Wezenlandenpark is een echt stadspark. Je kunt er in alle rust wandelen en voor de kleintjes is er een grote kinderboerderij met speeltuin, die het hele jaar door geopend is. Sportievelingen kunnen zich uitleven op het panna voetbalveld, de skatebaan of het basketbalveld. Midden in het park vind je Parkpaviljoen De Wezenlanden, een fijne plek voor een hapje en drankje. Terwijl jij een warme choco drinkt, heb je goed zicht op je spelende kinderen. Heel prettig!  

 • Wezenlandenpark, kinderboerderijenzwolle.nl 
 • Park de Wezenlanden 1, parkpaviljoenzwolle.nl 

Buitenaards museum  

De ufo, het oog, de wolk, het ei, de zeppelin. Hoe je het ook noemt, Museum de Fundatie is door zijn ellipsvormige bouw zeker een opzienbarende verschijning. Naast de vaste collectie beeldende kunst zijn hier geregeld bijzondere exposities. Leuke extra is het fantastische uitzicht dat je vanuit de ‘ufo’ op de historische binnenstad hebt. Achter het museum vind je Villa Suikerberg, een verborgen juweeltje. In deze villa uit 1875 kun je terecht voor een kop koffie, huisgemaakte taart en lunch. 

 • Blijmarkt 20, museumdefundatie.nl 
 • Potgietersingel 1a, villasuikerberg.nl 

HOTSPOTS:

Hoogtepunt van de stad 
Met zijn 75 meter hoogte is de Peperbustoren, onderdeel van de Onze Lieve Vrouwenbasiliek, al sinds de veertiende eeuw een blikvanger. Durf je het aan, dan kun je de toren beklimmen. De beloning? Een prachtig uitzicht over de stad. 

 • Ossenmarkt 10, peperbus-zwolle.nl 


Pillows Grand Hotel Ter Borch
Overnachten in een voormalig negentiende-eeuws politiebureau, dat moet een beleving op zich zijn. Bij Pillows Grand Hotel Ter Borch geniet je bovenal van de ongedwongen luxe, huiselijke sfeer en verfijnde kamers. Heerlijk bijkomen na een dagje Zwolle! 

 • Stationsweg 9, pillowshotels.nl/zwolle 

Ouderwets snoepen 
Snoepwinkel het Zwolse Balletjeshuis is hét adres in Zwolle voor zoetekauwen. Naast een ruim assortiment aan Oudhollands snoepgoed verkopen ze hier het Zwols slokje en andere streekproducten. Proef hier ook zeker het ambachtelijk gemaakte Zwolse balletje. 

 • Grote Kerkplein 13, zwolseballetjes.nl 

Ontdek de stad met een gids 
Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Hanzestad Zwolle? Ga dan met een gids op stap. Al wandelend, fietsend of varend kom je langs de vele mooie gebouwen en krijg je bijzondere weetjes te horen. 

 • zwollemetgids.nl 

Logeren in een Rijksmonument
‘De mooiste plek om te overnachten in het centrum van Zwolle’, aldus de website van B&B Bij de Sassenpoort. Mooi én gastvrij, want persoonlijke aandacht staat hier voorop. Je voelt je dan ook gelijk thuis in dit monumentale pand. 

 • Bloemendalstraat 3, bijdesassenpoort.nl 

Glutenvrij, vegan & more 
Liefde voor goed eten is de drijfveer bij het sfeervolle Lots & More. Op de kaart staan onder andere salades, belegde wafels, latte specials en biologische limonades. Ze hebben hier ook glutenvrije, suikervrije en veganistische lekkernijen.  

 • Sassenstraat 49, lotsandmorezwolle.nl 

Hop hop, de Veluwe op! 
Even wat natuur opsnuiven na een dagje slenteren door de stad? Het Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt om de hoek. Je kunt hier gratis gebruikmaken van de beroemde ‘Witte Fietsen’. Je vindt ze op verschillende locaties in het park.  

 • hogeveluwe.nl 

Deel dit bericht