Ga naar inhoud

15 augustus 2022

Wieringerwerf: niet klein te krijgen

In de gemeente Hollands Kroon en in de Kop van Noord-Holland vind je Wieringerwerf. Dit dorp in de polder Wieringermeer heeft een rijke geschiedenis waaruit blijkt dat Wieringerwerf niet klein te krijgen is…

Wieringerwerf, na de drooglegging van de Wieringermeerpolder gebouwd in 1931, werd in de Tweede Wereldoorlog weer onder water gezet. De Duitsers bliezen op 17 april 1945, vlak voor het einde van de oorlog, de dijk langs het IJsselmeer op. Twee dagen later was het gebeurd en stonden alle huizen en boerderijen onder water. Maar Wieringerwerf was niet klein te krijgen. Op 11 december van hetzelfde jaar was de polder weer drooggelegd en werd Wieringerwerf opnieuw opgebouwd. Op de plek van de doorbraak, de Noorderdijkweg, staat een uitkijkpunt en een monument: Gat in de dijk.


Robbenoordbos en Dijkgatbos

Op het zand dat achterbleef na de overstroming werd gelijk na de Tweede Wereldoorlog het Robbenoordbos en het Dijkgatbos geplant. Beide bossen zijn heerlijke plekken om te recreëren.

Leuk weetje: het Dijkgatbos dankt zijn naam aan het opblazen van de dijk. Door de kracht van het binnenstromende water in april 1945 ontstonden twee grote gaten van meer dan twintig meter diep: de Wielen. Nu vormen deze watertjes, waar de nieuwe dijk omheen is gelegd, een klein natuurgebied met rietkragen en moerasbosjes. Het achterliggende land is beplant met bomen als monument voor deze gebeurtenis en heet nu het Dijkgatbos.

Den Oever

Nog geen kwartiertje rijden vanaf Wieringerwerf, vlak voor de Afsluitdijk, ligt Den Oever. Het vissersdorpje, gelegen op het voormalige eiland Wieringen, is de plek voor iedereen die van natuur houdt. Met een prachtig uitzicht over de Waddenzee kun je hier onder andere zeehonden spotten, fietsen en wandelen.

Zeehonden spotten

De robbentocht vertrekt vanuit de haven van Den Oever en brengt je langs de Losse Dam, waar onder andere lepelaars rusten en broeden, richting de zandbanken waar de zeehonden in hun natuurlijke omgeving te bewonderen zijn.

Fietstocht Den Oever - Hippolytushoef - Stroe

De 26,38 kilometerlange fietsroute Den Oever - Hippolytushoef - Stroe is een leuke manier om Wieringen te ontdekken. Je komt langs gezellige dorpjes, maar ook langs het stille Robbenoordbos aan de kust van het IJsselmeer.

Wandelroute

Wie wandelt, ziet meer. Tijdens deze 9,42 kilometerlange wandeltocht loop je een stukje over het voormalige Zuiderzee-eiland. Een aantal hightlights zijn de voormalige vuurtoren uit 1884 en de mooie rietgedekte korenmolen uit 1675.

Robbentocht SWRW: https://www.swrw.nl/nl/home/

Fietsroute: https://www.route.nl/fietsroute/117035/Genieten+op+Wieringen#routebeschrijving

Wandelroute: https://www.route.nl/wandelroute/570648/Wandelen+bij+Den+Oever

Wieringer Molens

Op het voormalig eiland Wieringen vind je twee korenmolens. In Den Oever staat ‘De Hoop’ en in Hippolytushoef ‘De Onderneming’.  Beide molens zijn door vrijwilligers gerestaureerd, in werking en open voor publiek. De vrijwilligers vertellen vol trots over de werking van de molens. ‘De Hoop’ is vermoedelijk in de tweede helft van de 17de eeuw als korenmolen gebouwd. De molen was er slecht aan toe, maar werd in 1960 gerestaureerd en sindsdien weer regelmatig in werking gesteld door vrijwillig molenaars. ‘De Onderneming’ werd in 1851 gebouwd als koren- en pelmolen en in 1964 gerestaureerd. Na decennia te hebben stilgestaan draait deze molen weer sinds 2000.

http://www.dewieringermolens.nl

Deel dit bericht

 • 8 juli 2024

  Een prachtig nieuw speelplein in Den Helder

  Het speelplein van IKC Haven48 in Den Helder zag er jarenlang hetzelfde uit. Kaal, toestellen die niet uitnodigden om te bewegen en er was geen groen. De leerlingenraad vond het tijd voor een nieuw plein. Univé Noord-Holland draagt graag bij aan maatschappelijke initiatieven die beweging en een gezonde leefstijl stimuleren. Daarom deed het Ledenfonds een donatie om deze wens te verwezenlijken.

 • 10 juni 2024Ledenorganisatie

  ‘Die € 1000 gaan we gebruiken om nieuwe leden te werven’

  Edams Mannenkoor Excelsior heeft onlangs € 1000 mogen ontvangen van Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds. Voorzitter van het koor, Jan Radder, gaf de vereniging op. Tot zijn grote verbazing kreeg hij een paar weken later een belletje…

 • 15 april 2024Gezondheid

  Univé schenkt AED aan De Herbergier in Wognum: “AED geeft veilig gevoel”

  Het geeft een veilig gevoel, zo’n AED bij de ingang, vindt Natasja Dam. Eind 2023 schonk het Ledenfonds van Univé Noord-Holland een AED en een reanimatietraining aan zorgorganisatie De Herbergier in Wognum.