Ga naar inhoud

14 juli 2022

Vissersplaats Volendam, niet alleen leuk voor de toerist

Soms is het gewoon leuk om even de toerist in eigen land te spelen. Dat kan prima in Volendam. Onze tip; zorg dat je de vakantieperiode vermijdt, zo ontloop je bussen vol buitenlanders.

Zeg je Jan Smit, de 3JS, Nick Schilder en Simon Keizer, dan zeg je Volendam. Het dorp staat zeker niet alleen bekend om zijn vis, klederdracht en kaas, maar ook om zijn gouden keeltjes. Daar zullen de toeristen niet voor naar het havenplaatsje komen, maar een leuk weetje is het wel.   


Volle dam

Volendam, of zoals de echte Volendammer zegt, Vollendam, fungeerde vroeger, lang voordat het vissersdorpje bestond, als havenmond voor Edam. Na 1357 kon Edam een waterverbinding maken tussen de Zuiderzee en het Purmermeer en werd de oude haven van Edam dichtgemaakt met een dam; het begin van Volendam en hieraan dankt het plaatsje dan ook zijn naam; volle dam. Door de komst van de dam werd Volendam kansrijk voor visvangst en vestigden veel vissers zich dan ook in het dorp.

Slenteren langs De Dijk

Volendam leer je het best kennen door gewoon lekker door de straatjes te wandelen. Bijvoorbeeld door het Doolhof en de Oude Kom. Hier vind je de authentieke vissershuisjes die voor Volendam zo typerend zijn. Wie een dagje Volendam ‘doet’, komt hier niet om te winkelen. Vergeet chique merkkleding als Chanel of Gucci. Hiervoor zijn de Volendammers veel te nuchter. Wat je hier wel vindt? Heel veel leuke toeristische winkeltjes op de beroemdste dijk van Nederland, toepasselijk ‘de Dijk’ genaamd. Op de Dijk met uitzicht op het IJsselmeer, eet je een vis of drink je een pilsje.
Ontzettend toeristisch, maar niet minder leuk is het laten maken van een foto in klederdracht. Bij Foto de Boer, aan de Dijk, Haven 82, laat je je vereeuwigen in kostuum. In een kleine eeuw tijd hebben drie generaties De Boer meer dan honderdduizend bezoekers op de foto gezet.

https://www.fotoinvolendamkostuum.nl


Klederdracht, klompen en kaas

In het Volendams Museum is de typische klederdracht van het dorpje te zien, evenals ruimtes waar de inwoners leefden in de vorige eeuw. Ook voor de klompen die onder de kostuums gedragen werden is een museum ingericht, de Wooden Shoe Factory. De naam doet het al vermoeden: hier val je als Hollander ietwat uit de toon. Om het geheel compleet te maken, kan je in de Cheese Factory Volendam ook nog uitleg krijgen over de traditionele productiemethode van het maken kaas. Say cheeeeese….

Volendams Museum, Zeestraat 41. https://www.volendamsmuseum.nl

Wooden Shoe Factory, Haven 42. https://woodenshoefactory.com

Cheese Factory Volendam, Haven 25. https://www.cheesefactoryvolendam.com


Van Volendam naar Marken

Zin in een boottochtje over het IJsselmeer? Ga dan naar de gezellige haven en stap aan boord van de Volendam-Marken Express. Deze boot brengt je binnen een half uur naar het leuke dorp Marken, gelegen op een schiereiland. De haven, straten en huisjes zijn hier minstens net zo mooi.

Aanrader: Vanaf de haven kan je een compleet rondje over het maar 3,7 kilometer grote schiereiland maken. Met kers op de taart; de mooie vuurtoren, het Paard van Marken op de oostelijke punt van het eiland.  

Leuk weetje: de boot vaart het hele jaar (mits er geen ijs ligt) en je kunt de fiets gewoon aan boord meenemen.

Rederij Volendam-Marken Express, haven 39. https://www.markenexpress.nl


Palingsoundmuseum

De popmuziek die uit Volendam komt, wordt ook wel Palingsound genoemd, een naam die dj Joost dan Draaijer ooit introduceerde. De benaming slaat, uiteraard, op de paling die daar gevangen wordt, maar ook op de enigszins gladde muziek. En zoals er in Nederland voor zo’n beetje alles een museum is opgericht, heeft ook Volendam zijn eigen Palingsoundmuseum. Het museum, in Paviljoen Smit-Bokkum geeft een overzicht van 100 jaar Volendammer muziekgeschiedenis.
In hetzelfde pand als het Palingsoundmuseum bevindt zich een palingrokerij. Tijdens een rondleiding kan je hier zien hoe de paling wordt gerookt volgens eeuwenoude traditie. In het bijbehorende restaurant kan het visje verorberd worden.

Palingsoundmuseum, Slobbeland 19. https://www.smitbokkum.nl

Deel dit bericht

 • 8 juli 2024

  Een prachtig nieuw speelplein in Den Helder

  Het speelplein van IKC Haven48 in Den Helder zag er jarenlang hetzelfde uit. Kaal, toestellen die niet uitnodigden om te bewegen en er was geen groen. De leerlingenraad vond het tijd voor een nieuw plein. Univé Noord-Holland draagt graag bij aan maatschappelijke initiatieven die beweging en een gezonde leefstijl stimuleren. Daarom deed het Ledenfonds een donatie om deze wens te verwezenlijken.

 • 10 juni 2024Ledenorganisatie

  ‘Die € 1000 gaan we gebruiken om nieuwe leden te werven’

  Edams Mannenkoor Excelsior heeft onlangs € 1000 mogen ontvangen van Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds. Voorzitter van het koor, Jan Radder, gaf de vereniging op. Tot zijn grote verbazing kreeg hij een paar weken later een belletje…

 • 15 april 2024Gezondheid

  Univé schenkt AED aan De Herbergier in Wognum: “AED geeft veilig gevoel”

  Het geeft een veilig gevoel, zo’n AED bij de ingang, vindt Natasja Dam. Eind 2023 schonk het Ledenfonds van Univé Noord-Holland een AED en een reanimatietraining aan zorgorganisatie De Herbergier in Wognum.