Ga naar inhoud

26 juli 2022Reizen

Schagen: klein maar fijne stad

Schagen heeft eigenlijk alles. Het Noord-Hollandse stadje heeft een gezellig centrum en in de omgeving van Schagen kun je uren wandelen en fietsen. Meer een waterrat? Dat komt goed uit; vanuit Schagen sta je in een mum van tijd met je voetjes in het zand of dobber je rond op een van de wateren.

Schagen – op z’n West-Fries ‘Skagen’ ­– is een stad, maar voelt eigenlijk aan als een groot dorp.  Met gezellige terrasjes rond het Marktplein en oude straatjes – zoals de Gedempte Gracht, Nieuwe Laagzijde en Nieuwstraat – waar je kunt winkelen. Maar, eerlijk is eerlijk, op de winkeltjes komen de dagjesmensen niet zozeer af. Waar ze wel voor naar het Noord-Hollandse plaatsje komen, zijn de markten. De weekmarkt en de West-Friese Markt zijn in en rond Schagen namelijk een begrip. Donderdag is de vaste Marktdag, met kramen op de Gedempte Gracht, Markt en Nieuwstraat.

Tip: Let op dat je niet te laat in Schagen aankomt, de kraampjes worden om 13.00 uur weer afgebroken, in de zomermaanden eindigt de markt wat later, namelijk 14.30 uur.

Dag van de nostalgie

Sinds 1953 organiseert de Stichting ter Bevordering van de Westfriese Folklore de tien Westfriese donderdagen. Deze donderdagen staan in het teken van het leven, werken en kleden anno 1910. En daarmee pakt Schagen flink uit; tien weken lang vinden er namelijk optochten plaats. De optocht wordt gevormd door zo’n twintig aanspanningen en 350 vrijwilligers, allemaal authentiek gekleed. De donderdagen hebben allemaal hun eigen thema. Zo heb je de Dag van de Klederdrachten, een Dag van het Dier, Dag van het theater, Dag van de Dans en Muziek, Dag van de Oude Ambachten en Dag van het Kind.

Kijk voor het hele programma op https://www.westfriesefolklore.nl

Museum Vreeburg

Wil je weten hoe de boeren in deze streek rond 1900 leefden? Ga dan even langs in het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg. Museum Vreeburg is een geheel in oude stijl gerestaureerde 17de-eeuwse stadsboerderij annex Rijtuigmuseum in het oude centrum van Schagen. In de boerderij ga je terug in de tijd en kun je binnengluren in een ouderwetse boerenkamer. In een nieuw gebouw aan de achterzijde van de boerderij vind je het Rijtuigmuseum. Hier staan de authentieke rijtuigen te pronken die tijdens de optochten op de Westfriese donderdagen van stal worden gehaald.

Loet 14: https://museumvreeburg.nl

Feesten en nog eens feesten

Schagen staat in de wijde omtrek bekend om zijn feesten. Niet alleen de markten zijn in trek, ook de zogenaamde Paasveetentoonstelling Schagen en het Popweekend trekken veel publiek. Paasvee, tien dagen voor Pasen, is een oud feest waar vroeger de ‘dikbillen’ gekeurd werden. En daar moest door zowel boer als slager op gedronken worden. Dat drinken, dat wordt vandaag de dag vooral nog gedaan. https://www.paasvee.nl

Tijdens het Popweekend treden verschillende artiesten op twee podia op de Markt op. https://www.popweekend.nl

Duizenden orchideeën

Ben je in de gemeente Schagen, dan ben je als natuurliefhebber aan het goede adres. In de omgeving vind je zowel bossen als duinen, polders en stranden. Zo vind je in het natuurgebied het Zwanenwater, even ten zuiden van de kustplaats Callantsoog, de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Hier wandel je vanaf juni tussen duizenden orchideeën.

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zwanenwater

Met de voetjes in het zand

Op een steenworpafstand van Schagen vind je de stranden van Callantsoog, Petten, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Wist je dat het strand van Sint Maartenszee een van de schoonste stranden van Nederland is?

Tip: Sint Maartenszee is erg geschikt voor mindervalide strandliefhebbers. Er is speciaal voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel een nieuw pad aangelegd en er zijn veel parkeerplaatsen voor mindervaliden. Bij strandpaviljoen Zuid staat een speciale rolstoel met brede banden klaar voor gehandicapten die bij de vloedlijn willen komen.

https://www.visitschagen.nl/plaatsen/sint-maartenszee

Deel dit bericht