Ga naar inhoud

Ik word 18 jaar/volwassen

Je 18e verjaardag is een hele mijlpaal. Je bent dan officieel meerderjarig/volwassen en je mag voortaan stemmen en autorijden. Ook op financieel gebied verandert er veel. Waarschijnlijk moet je aardig wat regelen. En  verzekeringen zijn vast niet het eerste waar je aan denkt. Maar dat maakt ze zeker niet minder belangrijk.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je 18 wordt, is dat het moment om zaken zelf te regelen. De tijd dat je ouders/verzorgers voor alles zorgen is nu (deels) voorbij. Hieronder vind je een lijstje met onderwerpen om rekening mee te houden.

Je eigen zorgverzekering en zorgtoeslag

Zodra je in Nederland 18 jaar wordt, moet je premie betalen voor je zorgverzekering en is het verplichte eigen risico van toepassing. Je kunt een andere zorgverzekering afsluiten, maar dat hoeft niet. Van je huidige verzekeraar krijg je hierover persoonlijk bericht, samen met een voorstel voor een eigen zorgverzekering. Je kunt ook op de polis van je ouders/verzorgers verzekerd blijven. Van je huidige verzekeraar krijg je hierover persoonlijk bericht, samen met een voorstel voor een eigen zorgverzekering. Kies je voor een eigen zorgverzekering, dan moet die ingaan op de 1e van de maand na je 18e verjaardag.  Bereken nu je zorgpremie

Als 18-jarige kun je voor je zorgverzekering zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dat is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Aanvragen kan ook als je ouders jouw zorgverzekeringspremie betalen. Want bij de bepaling van je zorgtoeslag wordt er alleen gekeken naar je eigen inkomen.

Uit huis gaan & op jezelf gaan wonen

Als je op jezelf gaat wonen komt daar nogal wat bij kijken. Huur je bijvoorbeeld een eigen woonruimte, dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

  • Op jezelf wonen zonder dat je studeert 
    Wanneer je op jezelf gaat wonen en dit niet combineert met een studie, ben je niet meer meeverzekerd op de (schade)verzekeringen van je ouders/verzorgers. Je zult dan zelf alle verzekeringen moeten regelen, zoals je woonverzekeringBereken online je woonpremie
  • Op jezelf wonen tijdens je studie
    Woon je tijdens je studie op kamers en hebben je ouders/verzorgers bij Univé een aansprakelijkheidsverzekering, doorlopende reisverzekering en/of rechtsbijstandverzekering met een gezinsdekking? Dan blijf je standaard meeverzekerd op deze polis(sen) van je ouders/verzorgers.
    Studeer je en ben je op zoek naar woonruimte? Dan is kamernet een handig hulpmiddel.

Let op: Wanneer je op kamers gaat wonen, zijn je spullen niet automatisch meeverzekerd op de inboedelverzekering van je ouders/verzorgers. Dus als je graag je spullen verzekerd wilt hebben, kan dit door een eigen inboedelverzekering voor studenten af te sluiten.

Studeren & studiefinanciering

Ben je een mbo'er van 18 jaar of ouder? Of een student op hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Maar zorg ervoor dat je niets misloopt. Vraag het daarom minimaal twee maanden voordat je recht hebt op studiefinanciering aan.

Je vervoer

Rijbewijs
Al vóór je 18e kun je tegenwoordig starten met autorijles bij een rijschool bij jou in de buurt. Heb je eenmaal je theorie-examen gehaald, dan kun je je praktijk-examen doen.  Vaak zal je rijschool je helpen om de examens aan te vragen. 
Ben je geslaagd voor beide examens, dan mag je bij je gemeente het rijbewijs aanvragen. Pas als je een paar dagen later je rijbewijs echt in handen hebt, mag je autorijden. Veel plezier.

Je vakanties

Heb je vakantieplannen? Vergeet dan niet om jezelf goed te verzekeren tijdens deze reis. Word je bijvoorbeeld ziek en moet je terug naar Nederland, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Om jezelf en je vakantie goed te verzekeren is het slim om een reisverzekering af te sluiten. Maar mogelijk hebben je ouders al een doorlopende reisverzekering; controleer dan eerst of je hierop al bent meeverzekerd.

Advies van Univé

Misschien is niet alles direct duidelijk voor je. Geen probleem. Dan is het verstandig je goed te laten adviseren. Neem daarom contact op met de Univé-winkel bij jou in de buurt. Je adviseur kan jou alle informatie geven.

Maak een afspraak