Ga naar inhoud

4 februari 2019

Welzijn van patiënten bevorderen

Ziekenhuis St Jansdal is een middelgroot ziekenhuis in Harderwijk waar meer dan 1850 medewerkers. Ruim 125 medisch specialisten en 350 vrijwilligers zich inzetten om optimale en professionele zorg te bieden aan de inwoners van de Noordwest Veluwe en een deel van Flevoland. 

De missie van het ziekenhuis is: “Met liefde en compassie de beste zorg verlenen aan patiënten in een helende omgeving”.  Patiënten voelen zich gehoord en gesteund en worden gezien als partner in de zorg. Het ziekenhuis wil patiënten zoveel mogelijk regie geven over hun eigen zorgproces. Verder streeft het ziekenhuis naar een huiselijke omgeving, waardoor patiënten zich op hun gemak voelen.

De Stichting Vrienden van het St Jansdal ondersteunt met de opbrengst van donaties en giften extra voorzieningen voor de patiënten in het ziekenhuis St Jansdal. Het gaat om projecten die buiten het reguliere budget van het ziekenhuis zelf vallen. Daar waar het ziekenhuis garant staat voor de primaire zorg, voegen de voorzieningen die door de Vrienden financieel ondersteund worden een extra dimensie toe. Hierdoor wordt het verblijf voor de patiënt aangenamer gemaakt. Want als een patiënt meer op zijn gemak is, voelt hij zich beter. 

Een voorbeeld hiervan zijn twee robot dinosauriërs bedoeld om zieke kinderen af te leiden. Kinderarts; Yvette Konijnenberg: “De dino lijkt speelgoed, maar doet eigenlijk veel meer met kinderen. Het spelen met de dino gaat stress, angst en verveling tegen. Zij geven ook afleiding tijdens nare onderzoeken en behandelingen, zoals infuus- en bloedprikken of een sonde inbrengen. Wij zijn blij dat zij ons team versterken.”

De interactieve dino, van het soort Camarasaurus, reageert op geluiden en aanraking, is dol op knuffelen en laat duidelijk merken of hij verdrietig of blij is. Met de zogenaamd “leerstenen” kan de dino die 52 cm groot is, van alles aangeleerd worden. Als zijn maag knort, kunnen kinderen hem een blaadje te eten geven. Stoppen ze even met knuffelen, dan moedigt de dino hen weer aan tot aaien. De afdeling Huisvestiging heeft voor de dino’s de grot gebouwd.

Kijk voor meer informatie: www.vriendenvanstjansdal.nl

Univé is een coöperatie en vindt het daarom belangrijk oog te hebben voor een ander en elkaar te helpen. Daarom krijgen de adviseurs een budget om te sparen voor een regionaal goed doel die ze zelf aandragen. De vrienden van het Sint Jansdal is zo'n goed doel. "Het is hartverwarmend om met eigen ogen te zien hoe met de inzet van de dino's het leed van zieke kinderen kan worden verzacht."
vertelt Monique Holtkamp - van de Weitgraven van Univé Harderwijk.

Deel dit bericht