Ga naar inhoud

8 juli 2019

Iets kunnen doen in een levensbedreigende situatie geeft een fijn gevoel

Wekelijks worden alleen in Nederland ruim 200 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dit zijn zo'n 10.000 mensen per jaar! Een acuut hartinfarct is vaak de oorzaak van een hartstilstand. Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie als niet onmiddellijk hulp wordt geboden. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren. Hierbij geldt: hoe eerder de reanimatie is opgestart, hoe groter de kans op overleven.

Met een maximale aanrijtijd van de ambulance van 10 minuten kun je je voorstellen dat het van levensbelang kan zijn dat door iemand anders de reanimatie opgestart wordt.

De meeste mensen worden thuis door een hartstilstand getroffen, vaak geheel onverwacht. Als familie, huisgenoten, vrienden en buren op dat moment kunnen starten met reanimeren, zouden jaarlijks honderden levens gered worden. Reanimatie, hartmassage en mond-op-mondbeademing zijn levensreddende activiteiten. Dit is te leren; maar niet alleen uit een boekje!

Daarom faciliteert Univé het volgen van een reanimatie training. De organisatie Red een Leven geeft een aantal reanimatie trainingen op onze locatie aan de Weerdingerstraat 20 in Emmen. In een training van 4 uur leer je reanimeren, het omgaan met de AED, maar ook het organiseren van de hulpverlening.Na afloop ontvang je een certificaat, waarmee je je eventueel ook kunt aanmelden als burgerhulpverlener. De eerste training heeft plaatsgevonden op 17 juni 2019. De deelnemers waren allemaal blij dat ze training gevolgd hebben. Het feit dat ze daadwerkelijk iets kunnen doen in een levensbedreigende situatie geeft een fijn gevoel! Na de zomer 2019 gaan we verder met het faciliteren van een aantal trainingen.

Deel dit bericht