Ga naar inhoud

10 december 2018

Een dag vol gezelligheid, nostalgie en folklore

Elk jaar weer komen duizenden bezoekers naar Bennekom om te genieten van een dag vol gezelligheid, nostalgie en folklore. Vlegeldag wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd in Bennekom (gemeente Ede). Tegenwoordig wordt deze dag georganiseerd door de ‘Stichting Vlegeldag’. Vlegeldag is een oogstfeest dat alles te maken heeft met het verbouwen, oogsten en verwerken van graan. Vroeger, in de tijd voor de mechanisatie, werd overal gedorst met behulp van dorsvlegels. Dat was zwaar werk en het is dan ook niet verwonderlijk dat dorsers na afloop behoefte hadden aan een verzetje.

De dorsvlegels werden in de stal gehangen en de boerenzoons bewezen hun kracht door hier zo lang mogelijk aan te blijven hangen. De winnaar werd ‘Vlegelkoning’ en danste die avond met de meest begeerde boerendochter.

Deze traditie is op de Veluwe in ere hersteld. Tijdens de Vlegeldag te Bennekom worden de Bennekomse Vlegelhangwedstrijden voor dames en heren gehouden. Verder worden er deze dag tal van dorsmethoden gedemonstreerd. Vanzelfsprekend wordt er met de vlegel gedorst, maar ook machinaal met een authentieke dorskast. Deze dorskast dateert van het begin van de vorige eeuw.

Op de Vlegeldag vindt het jaarlijkse Vlegelcorso en Ringsteken zowel met oude tractoren als met het aangespannen paard plaats. Ook zijn er natuurlijk oude ambachten, een boerenmarkt, de grote kindervlooienmarkt en veel muziek.

Meer informatie: www.vlegeldag.nl

Deel dit bericht