Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen bij aanslagen

Het kan u zomaar overkomen: u bent op vakantie of staat op het punt om te vertrekken en er doet zich een aanslag voor met grote gevolgen.

Natuurlijk wilt u dan graag weten of uw reis- of uw annuleringsverzekering dekking biedt. Hieronder vindt u daarom meer informatie in de vorm van veelgestelde vragen.

Houd de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten

Op de site van BuZa vindt u de meest actuele informatie over het reisadvies in uw vakantieland. En bent u al op vakantie? Volg dan vooral ook de instructies van de lokale autoriteiten goed.

  Meer informatie

  Update: situatie Rusland en Oekraïne

  Op 22 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. In Oekraïne is de staat van beleg afgekondigd. In Oekraïne, Wit-Rusland (Belarus) en Rusland zijn vanwege de oplopende spanningen zeer ernstige veiligheidsrisico’s.

  Ik ben al op vakantie/onderweg

  Neem hiervoor contact op met uw vervoerder. Krijgt u geen vergoeding van uw vervoerder en heeft u een annuleringsverzekering bij ons, dan geldt het volgende:

  • Bedraagt de vertraging minder dan 8 uur
   U krijgt dan geen vergoeding.
  • Bedraagt de vertraging 8 uur of meer
   U krijgt dan een vergoeding van maximaal de reissom voor 3 ongebruikte vakantiedagen.
   Dit geldt ook als u vanuit Nederland naar uw vakantieadres bent vertrokken vanaf een vliegveld in het buitenland. Het maakt niet uit of u met het openbaar vervoer of met uw eigen auto hierheen bent gereisd.

  U kunt contact opnemen met uw reisorganisatie. Mogelijk biedt deze een oplossing of vergoedt deze uw annuleringskosten. Met uw reis- en/of annuleringsverzekering heeft u hiervoor geen dekking.
  Heeft u een reis geboekt via een reisorganisator die verbonden is aan het Calamiteitenfonds en is de bijdrage aan het fonds al betaald? Dan is deze situatie mogelijk een calamiteit die onder het fonds valt. In dat geval krijgt u een vergoeding.
  Het Calamiteitenfonds bepaalt of er sprake is van een calamiteit die onder het fonds valt. Meer informatie vindt u op: calamiteitenfonds.nl/veelgestelde-vragen

  Nee, dit is niet verzekerd. Neem contact op met uw vervoersorganisatie. Mogelijk biedt deze u een alternatief aan.

  Een vergoeding voor de gemiste dagen van uw vakantie is verzekerd als u een annuleringsverzekering bij ons heeft. Dat geldt als u minimaal twee losse boekingen heeft gedaan voorafgaand aan de reis. Dus als u bijvoorbeeld zelf uw vliegticket of uw vakantieverblijf los heeft geboekt.
  Wij betalen dit alleen als het bedrijf waar u de boeking heeft gedaan deze kosten niet betaalt en ook niet voor vervanging zorgt en als daardoor de reis niet gemaakt of voortgezet kan worden.

  Ik ben thuis

  Dit is verzekerd als u een annuleringsverzekering bij ons heeft. Dat geldt als u minimaal twee losse boekingen heeft gedaan voorafgaand aan de reis. Dus als u bijvoorbeeld zelf uw vliegticket of uw vakantieverblijf los heeft geboekt.
  Wij betalen dit alleen als het bedrijf waar u de boeking heeft gedaan deze kosten niet betaalt en ook  niet voor vervanging zorgt en als daardoor de reis niet gemaakt of voortgezet kan worden.

  Nee, deze kosten zijn niet verzekerd op de annuleringsverzekering. Wel kan het zijn dat het Calamiteitenfonds hiervoor een vergoeding geeft. Neem hiervoor contact op met het bedrijf waar u de boeking heeft gedaan als dit is aangesloten bij het Calamiteitenfonds en de bijdrage hiervoor is betaald.

  Nee, de annuleringsverzekering is al geldig op het moment van afsluiten van de verzekering. Een deel van het risico is dus al gelopen. U krijgt de door u betaalde premie niet terug.

  Ja, als u nog thuis bent, kunt u uw kortlopende reisverzekering opzeggen. U krijgt dan uw betaalde premie terug. Gaat het om een combinatie van een kortlopende reis- en een annuleringsverzekering, dan ontvangt u alleen de premie voor uw kortlopende reisverzekering terug.

  Nee dit is niet verzekerd. Neem contact op met uw vervoersorganisatie. Mogelijk biedt deze u een alternatief aan.

  U kunt contact opnemen met uw reisorganisatie. Mogelijk biedt deze een oplossing of vergoedt deze uw annuleringskosten. Met uw reis- en/of annuleringsverzekering heeft u hiervoor geen dekking.
  Heeft u een reis geboekt via een reisorganisator die verbonden is aan het Calamiteitenfonds en is de bijdrage aan het fonds al betaald? Dan is deze situatie mogelijk een calamiteit die onder het fonds valt. In dat geval krijgt u een vergoeding.
  Het Calamiteitenfonds bepaalt of u een vergoeding krijgt. Meer informatie vindt u op: calamiteitenfonds.nl/veelgestelde-vragen