Wonen

Woninginbraak: hoe denkt een inbreker?

Woninginbraak: hoe denkt een inbreker?

70% tot 80% van de inbrekers is een gelegenheidsdader die op pad gaat met een breekijzer of schroevendraaier. Wijkagent Kees Hol legt uit waar deze inbreker op let als hij wil toeslaan en hoe u een inbraak kunt voorkomen.

Kan een inbreker gemakkelijk naar binnen?

'Het gebeurt regelmatig dat mensen aan de buitenkant een sleutel in het slot laten zitten. Per ongeluk of omdat ze iemand verwachten terwijl zij net even de deur uit zijn. Een inbreker hoeft alleen de sleutel maar om te draaien en hij is binnen. Ook een raampje dat open staat, verschaft hem gemakkelijk toegang tot de woning. Vaak zal hij in deze situaties eerst even aanbellen. Doet er niemand open, dan slaat hij zijn slag.'

Controleer of ramen en deuren dicht zijn

Tip: Laat nooit een sleutel in het slot zitten. Controleer voor u de deur uit gaat of alle ramen dicht zijn (ook het wc-raampje en bovenlichters). Maak hier een gewoonte van zodat het een automatisme wordt, net zoals de autogordel omdoen voor je wegrijdt.

Inbrekers kiezen vaak voor achterkant van het huis

'Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen. Maar als hij daar eenmaal is, zal hij dankzij die omheining moeilijker opgemerkt worden.'

Buitenlamp met bewegingssensor

Tip: Een buitenlamp met bewegingssensor schrikt inbrekers af en attendeert uw buren en wandelaars erop dat er iemand bij u aan de deur staat. Zorg ook voor verlichting aan de achterzijde van de woning.

Krijg ik het slot gemakkelijk open?

'Er zijn een paar manieren waarop inbrekers een deur in een mum van tijd open kunnen krijgen. Hengelen bijvoorbeeld: met een ijzerdraad via de brievenbus het slot ontgrendelen. Of flipperen: met een hard stuk plastic de dagschoot wegduwen, zodat de deur open gaat. Heeft het slot een plaatje dat aan de buitenkant opengeschroefd kan worden? Ideaal voor inbrekers. Het cilinderslot dat uitsteekt kan dan eenvoudig geforceerd worden. Ook bovenlichters zijn vaak op een zeer eenvoudige manier vergrendeld en kan de inbreker zo open krijgen.

Hengelen en flipperen

Tip: Hengelen en flipperen werken niet bij een deur die op het nachtslot zit. Trek daarom niet alleen de deur achter u dicht, draai hem ook op slot. Maak hier echt een gewoonte van. Tip: zorg voor goede, inbraakwerende sloten. Laat u daarover adviseren. Denk ook aan stevig hang- en sluitwerk bij de ramen.

Is er iemand thuis? Wanneer slaat een inbreker toe  

'De favoriete inbraaktijd is aan het eind van de middag en het begin van de avond. Daarom zijn de wintermaanden zo gunstig voor inbrekers. Want dan verraadt een onverlichte woning al gauw dat er niemand thuis is.' Tip: Laat licht branden als u ’s avonds van huis bent. Bent u een paar dagen weg, vraag dan uw buren om lampen in uw huis aan te doen of regel dat het licht aangaat met een tijdschakelaar.

Zie ik waardevolle spullen liggen?

'Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.'

Geef gelegenheidsinbrekers geen kans

Tip: Leg geen waardevolle spullen in het zicht. Bewaar kostbaarheden zoals sieraden in een kluis. Die kan een gelegenheidsinbreker niet zomaar meenemen. Bewaar geen contant geld in huis.

Staat er iets waarmee ik naar binnen kan klimmen?

'Ladders, kliko’s, pergola’s en dergelijke maken het de inbreker gemakkelijk om een bovenraampje te bereiken of het balkon op de eerste verdieping.' Tip: Zet de ladder in de schuur (die op slot is) of veranker hem. Een kliko in een ombouw die op slot kan, is niet voor inbraak te gebruiken. Meer inbraakmethodes vindt u op de website van de politie.

Wat te doen bij inbraak?

U kunt het risico van woninginbraak sterk verlagen. Wordt u toch het slachtoffer van een insluiper of inbreker? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Neem bovendien maatregelen om meer inbraken te voorkomen, bijvoorbeeld als een raam of deur niet meer op slot kan. En neem contact op met uw bank als uw pas gestolen is. Meld de inbraak bovendien direct bij uw verzekeraar en overleg wat u moet doen.

Inboedelverzekering en inbraakschade

Het is fijn als u de schade door inbraak en diefstal vergoed krijgt. Verzeker uw inboedel daarom goed. Met de inboedelverzekering van Univé kunt u rekenen op een uitgebreide dekking. En inbraakschade aan de woning is bij Univé verzekerd met een opstalverzekering.

Deel dit bericht:

Kees Hol

Kees Hol - Wijkagent