Ga naar inhoud

Banden voor elektrische auto’s: zijn ze anders dan ‘normale’ banden?

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Maar wist je dat je de banden van een brandstofauto niet kunt gebruiken voor een elektrische auto? Technisch werkt een elektrische auto anders. Denk bijvoorbeeld aan sneller kunnen optrekken. Dat vraagt om autobanden die zo’n nieuwe uitdaging aankunnen. Welke verschillen er zijn en waar de banden aan moeten voldoen, lees je hier.

Waarom zijn banden voor elektrische auto’s anders?

Voor de autobanden van elektrische auto’s (EV banden) gelden speciale specificaties. Ze moeten sterk zijn, stil zijn en bijdragen aan een verlaging van stroomgebruik. Daarmee wordt de actieradius van een elektrische auto veel efficiënter gebruikt.

Een elektrische auto is zwaarder dan een brandstofauto. Dit komt door de accu. Jouw autobanden moeten dit gewicht dus beter kunnen dragen dan de banden van een brandstofauto.

Daarnaast heb je direct volledig vermogen als je het ‘gaspedaal’ indrukt in een elektrische auto. Daardoor kun je veel sneller optrekken dan met een brandstofauto. Jouw autobanden moeten de druk door dit plotselinge snelheidsverschil wel aankunnen zonder te snel te slijten.

De verschillen tussen EV banden en ‘normale’ banden

Doordat een brandstofauto technisch behoorlijk verschilt van een elektrische auto, zijn er verschillen in de autobanden. Je kunt de autobanden van een brandstofauto niet gebruiken voor een elektrische auto, of andersom. Dit zijn de verschillen:

  • EV-banden hebben een smaller loopvlak.
  • EV-banden zijn groter in diameter.
  • EV-banden hebben een andere rubbersamenstelling en een andere structuur.

Waar moeten banden voor elektrische auto’s aan voldoen?

Door het zware accupakket en de snelle acceleratie, moeten de banden een behoorlijk grotere uitdaging aankunnen dan die van een brandstofauto. De EV banden moeten dan ook voldoen aan een aantal eisen:

  • De banden moeten stil zijn voor een optimaal rijcomfort.
  • De EV band moet zo makkelijk mogelijk rollen, oftewel een lage rolweerstand hebben. Daardoor kan jouw elektrische auto zoveel mogelijk actieradius behalen.
  • Ze moeten voldoende contactpunten hebben met het wegdek om grip te kunnen houden bij het snel optrekken.
  • De banden moeten extra sterke zijwangen hebben om het gewicht van de auto te kunnen dragen.

Zorgt een elektrische auto voor meer bandenslijtage?

Een elektrische auto vraagt meer van de autobanden dan een brandstofauto. Daardoor kunnen de banden van een elektrische auto sneller slijten. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Zo zijn er automerken, zoals Kia, die eco-banden onder hun auto’s zetten. Dit zijn hardere banden, en gaan daardoor langer mee. Andere automerken hebben zelfs speciale banden laten ontwikkelen voor een model, zoals de Renault Zoe.

Maar er zijn ook automerken, zoals Tesla, waarbij de banden sneller slijten. Dit heeft ook veel te maken met rijgedrag. Door minder snel op te trekken, vraag je minder van je EV banden en gaan ze langer mee. Daardoor verschilt de slijtage amper met die van de banden van een brandstofauto.

Meer informatie over jouw elektrische auto

Met de juiste autobanden kun je het meeste uit jouw auto halen. Bijvoorbeeld een grotere actieradius. Wil hier meer over weten? Lees dan alles over het verbruik van een elektrische auto.

Ben je nog op zoek naar een goede autoverzekering voor jouw elektrische auto? Lees dan meer over onze verzekeringen voor elektrische auto’s.