Ga naar inhoud

Voorkom en beperk aquaplaning

Wat is aquaplaning eigenlijk? Tijdens dit fenomeen, ook bekend als watergladheid, komt er tijdens het rijden water tussen het wegdek en de banden. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Erg belangrijk dus om te weten hoe u dit kunt voorkomen. En wat moet u doen als het u overkomt? Wanneer moet u ingrijpen en hoe voorkomt u het? Univé geeft raad.

Wat is aquaplaning?

Wanneer u onderweg te maken krijgt met overmatige regenval op de weg, bijvoorbeeld wanneer u rijdt tijdens een storm, kan aquaplaning ontstaan. U verliest op dat moment de controle over de auto doordat er een waterfilm ontstaat tussen de weg en de banden van de auto. Deze 'glijdt' als het ware over de weg, waardoor u geen contact meer heeft met het wegdek. 

Waar en wanneer is de kans op aquaplaning het grootst?

U kunt overal te maken krijgen met aquaplaning. De ene plek op de weg is echter wel risicovoller dan de andere. Wegen met veel beschadigingen op het wegdek, bijvoorbeeld door zware voertuigen, zijn meestal de grootste boosdoener. Dit zien we vaak terug op de rechterbaan van snelwegen. Ook op wegen waar het water moeilijker wegloopt kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Om aquaplaning te voorkomen is het belangrijk om regelmatig het profiel en de spanning van de banden te checken. Wanneer de banden slijten wordt het profiel op de banden steeds minder. Dit zorgt ervoor dat u nog minder grip hebt in gevaarlijke situaties en dat de kans op slippen groter is. Zorg er ook voor dat u uw snelheid aanpast bij zware regenval.

Check de eisen van het minimale bandenprofiel

Wat te doen bij aquaplaning?

Wanneer u toch te maken krijgt met aquaplaning is het belangrijk om rustig te blijven. Houd beide handen aan het stuur en probeer het stuur recht te houden. Haal vervolgens uw voet geleidelijk van het gaspedaal af. Rijdt u in een handgeschakelde auto? Trap dan ook de koppeling in. Belangrijk: laat de rem met rust!

  • Check regelmatig de status van uw auto. Extra belangrijk zijn hier de bandenspanning en het profiel van de banden.
  • Probeer rustig te blijven, verminder uw snelheid en focus op één vast punt.
  • Ga uit van uw eigen kennen en kunnen.
  • Laat de rem met rust. Wanneer u gaat remmen is de kans op slippen veel groter.
  • Check van tevoren het weerbericht en uw route.

Bij Univé verzekerd tegen aquaplaning

Heeft u vragen over aquaplaning? Of heeft u te maken gehad met aquaplaning en heeft u schade? Check dan in de Univé-App hoe u bij ons verzekerd bent. Staat uw antwoord er niet tussen of heeft u toch nog een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

We hebben meer tips over rijden bij extreem weer.