Ga naar inhoud

Aquaplaning & autorijden

Als het hard regent of als  er dikke plassen water op het wegdek liggen, kun je last krijgen van aquaplaning. Je auto wordt dan onbestuurbaar en je kunt gaan slippen. Dit kan voor nare ongelukken zorgen, zoals met je auto in het water belanden. Op deze pagina vertellen we wat je moet doen als je te maken krijgt met aquaplaning. En geven we tips om aquaplaning te voorkomen.

Wat is aquaplaning?

Bij zware regenval of storm kan er op de weg een laagje water blijven liggen. Dit is heel gevaarlijk, want zo kan aquaplaning ontstaan. We spreken van aquaplaning (watergladheid) als je autobanden het water niet meer kunnen afvoeren. Er ontstaat  dan een laagje water tussen je autobanden en het wegdek. Je ‘glijdt’ dan als het ware over de weg en je verliest de controle over je auto. Je kunt dan niet meer remmen en sturen.

Waar is de kans op aquaplaning het grootst?

Je kunt overal te maken krijgen met aquaplaning. Maar op wegen waar het water moeilijk kan weglopen, is de kans groter. Dit geldt ook voor wegen met veel beschadigingen op het wegdek door bijvoorbeeld zware voertuigen. Dit zie je vaak op de rechterbaan van snelwegen (spoorvorming).

Wat te doen bij aquaplaning?

Kom je onverwacht toch in een enorme hoosbui terecht. Blijf dan vooral rustig en raak niet in paniek.

  • Houd beide handen aan het stuur en probeer het stuur recht te houden.

  • Focus op één vast punt op de weg.

  • Laat het gas voorzichtig los en probeer op de motor af te remmen.

  • Rijd je in een handgeschakelde auto? Trap dan ook de koppeling in.

  • En belangrijk: ga vooral niet remmen!

Aquaplaning en schade

Aquaplaning kan voor veel schade zorgen. Met een verplichte WA-autoverzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen en andermans spullen. Wil je een autoverzekering die ook de schade door aquaplaning vergoedt aan je eigen auto? Kies dan voor onze  All Risk verzekering.

Heb je al een autoverzekering van Univé? In Mijn Univé en/of de Univé App zie je direct welke dekking je hebt. En welke autoschade wordt vergoed. 

We hebben meer tips over rijden bij extreem weer.