Ga naar inhoud

Tien praktische tips voor een veilig huis voor uw kind

Behalve het gebruik van traphekjes en stopcontactbeveiligers zijn er wellicht ook zaken waar u minder snel aan denkt en die u veel rust kunnen geven als u een kindje hebt.

  1. Kijk of het speelgoed in de box veilig is voor uw kind. Zorg dat er geen kleine onderdelen aan zitten die gemakkelijk los kunnen gaan en die in de mond (of oren of neus) gestopt kunnen worden. Let er ook op dat u in de box geen speelgoed ophangt aan touwtjes waarin uw kind verstrikt kan raken.
  2. Wees er zeker van dat de plant die u in huis heeft staan, niet giftig zijn voor uw kind. Die stopt namelijk heel gemakkelijk een blaadje of bloemetje in zijn mond zonder dat u dit ziet.
  3. Berg scherpe voorwerpen, elektrische apparaten en schoonmaakmiddelen goed op. Dat betekent dat u ze hoog, buiten bereik, van uw kind opbergt. Het mag ook laag, maar zorg dat je dan wel gebruik maakt van kinderveilige sluitingen.  Vergeet daarbij niet om op de snoeren te letten. Die zijn erg aantrekkelijk om aan te trekken!
  4. Medicijnen lijken vaak op spannende snoepjes. De gekleurde pillen of capsules moeten achter slot en grendel. Overweeg de aanschaf van een medicijn box, een afsluitbare plastic doos met stevig kinderslot.
  5. Plaats pannen met een steel altijd zo op het fornuis dat de steel niet naar voren wijst.
  6. Gebruik liever geen tafelkleed op de eettafel, want niets is voor een kind leuker dan om daaraan te trekken.
  7. Zorg dat uw kind niet bij de kraan kan of hem in elk geval niet heet kan aanzetten. Als u zelf de hete kraan hebt gebruikt, spoel dan even na met koud water. Als u kind dan toch na u de kraan opendraait, is het water al enigszins afgekoeld.
  8. Gebruik in het bad of in de douche een antislipmat. U kind kan nog niet zo goed zijn evenwicht bewaren als u en zo voorkom je nare glijpartijen.
  9. Zorg dat u kind vanuit zijn bedje niet bij gevaarlijke dingen kan, zoals stopcontact, raam, verwarming of scherpe voorwerpen. Let ook op dat het koord van (rol)gordijnen niet in de nabijheid van het bedje hangt.
  10. Beplak glazen deuren. Een grote glazen deur of ruit zie u spelend en ravottend makkelijk over het hoofd. Plak er speciale stickers op of ga voor superveilig glasfolie. Bij een botsing kan het glas nog wel kapotgaan maar de gevaarlijke glasschermen zijn bedekt met een beschermlaag. Glasfolie koop u bijvoorbeeld bij een bouwmarkt.