Ga naar inhoud

6 oktober 2022Wonen

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt. 

Vooral met een zeer energie onzuinig huis ben je de klos met de huidige energieprijzen. Met een beetje geluk heb je nog een langlopend contract tegen een laag tarief bij je energieleverancier. Ook dan moet je er aandacht voor hebben. Zodra jouw contract afloopt, stijgen ook jouw energielasten. Wat is er mogelijk in een hypotheek voor het financieren van een ‘groener’ huis?

Hoe maak je jouw huis energiezuiniger?

Door het inschakelen van een energie-expert kun je uit laten zoeken waar je het beste in kunt investeren. Je wilt namelijk het hoogst mogelijke rendement op iedere geïnvesteerde euro. Het plaatsen van zonnepanelen kan een goede investering zijn, maar mogelijk moet jij je eerst concentreren op het beter isoleren van je huis. Wat de beste keuze is, hangt af van de terugverdientijd van de investering. Na hoeveel jaren heb je de investering terugverdiend met de bespaarde energielasten?

Terugverdientijd

Hieronder tref je een overzicht aan van gemiddelde terugverdientijden per manier van verduurzamen. Door de sterk gestegen energieprijzen, zijn de terugverdientijden nu korter. We zijn bij deze terugverdientijden uitgegaan van bevindingen van Milieucentraal.nl

  • Dak isoleren: Kosten €4.400 – (besparing p/jaar) €1.900 = terugverdientijd 2,5 jaar
  • Muurisolatie tussenwoning: €690 – (besparing p/jaar) €320 = terugverdientijd ruim 2 jaar
  • Vloerisolatie tussenwoning: €1.000 – (besparing p/jaar) €250 = terugverdientijd 4 jaar
  • Zonnepanelen: 10 zonnepanelen: €4.500 – (besparing p/jaar) €470 = terugverdientijd 9,5 jaar

Bij deze terugverdientijden is er geen rekening gehouden met subsidies waar je recht op kunt hebben.

Door de hoge energietarieven van dit moment, zal de terugverdientijd korter uitvallen. Uit bovenstaande kun je concluderen dat het goed isoleren van je huis gemiddeld slimmer is dan het plaatsen van zonnepanelen.

Een extra hypotheek/lening nemen voor het verduurzamen van je huis

Onder verschillende namen zijn er meerdere manieren van financieren om je huis te verduurzamen. Als je overwaarde op je woning hebt, kun je een extra hypotheek op je huis nemen. Er zijn zelfs mogelijkheden als je geen overwaarde in je huis hebt, omdat je het huis bijvoorbeeld pas onlangs hebt gekocht. Onder andere de volgende opties staan voor je open:

  • Tweede hypotheek – Er komt een extra hypotheek bovenop de schuld die je al hebt. Als je het bedrag volledig gebruikt voor het verbouwen of het verduurzamen, is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar. Er gelden wel voorwaarden voor de aftrekbaarheid.
  • Energiebespaarbudget – In plaats van 100% van de woningwaarde lenen, kun je dankzij het Energiebespaarbudget tot 106% lenen voor je huis mits je het inzet voor energiebesparende maatregelen.

Vaak heb je ook nog recht op subsidie. Van de Rijksoverheid kun je 30% subsidie krijgen. Dit zorgt dus voor veel kortere terugverdientijden. Je weet niet hoe lang de subsidie nog geldt, dus kun je er maar beter van profiteren. Zeker als je de hogere hypotheeklasten door de extra investering volledig terugverdient door een besparing op de energielasten.

Wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn om je woning energiezuiniger te wonen? Meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Deel dit bericht