Ga naar inhoud

17 februari 2023Gezondheid

Altijd voorbereid in een noodsituatie

Het is nu misschien even ondenkbaar, maar er komt een moment dat je op maandagochtend weer in een bomvolle trein naar je werk staat. Jij en je medepassagiers staan al een tijdje als sardientjes in een blik als je een paar meter bij je vandaan plotseling iemand op de grond ziet vallen.

Weet jij wat je in zo’n situatie het beste kunt doen? Desiree wist het niet toen haar dit vorig jaar overkwam. Het was voor haar de aanleiding om een EHBO-cursus te gaan volgen.

“Toen ik zag dat er vlak naast me plotseling iemand op de grond viel, schrok ik enorm. Ik raakte zelf een beetje in paniek. Ik had geen idee wat ik moest doen of waar ik moest beginnen, zelfs 112 bellen bijvoorbeeld kwam toen echt niet in me op”, vertelt ze een paar maanden later. Verschillende passagiers keken elkaar vragend aan: wie gaat er wat doen en wat gaan we doen? Gelukkig bleek er iemand in de trein te zitten met EHBO-kennis. Hij legde het slachtoffer in de stabiele zijligging en zorgde ervoor dat de conducteur er snel bij gehaald werd. Daardoor liep het uiteindelijk allemaal goed af.

Toch hield het voorval Desiree bezig: “Ik voelde me er zo naar bij dat ik zelf geen idee had wat ik moest doen, dus het volgen van een EHBO-cursus leek me een goed idee.” Via internet oriënteerde ze zich op de mogelijkheden om een cursus te volgen, maar het plan ging op de lange baan: “Eerlijk is eerlijk, zo’n cursus kost best wat geld. Ik was net begonnen aan een nieuwe baan, had het druk met andere dingen.” Ze besloot er later nog eens naar te kijken, als alles weer wat rustiger was. Alsof het zo moest zijn, kreeg ze niet veel later een mail van Univé, waarin stond dat ze vanuit haar zorgverzekering een gratis EHBO-cursus kon volgen: “Dat kwam voor mij echt op het goede moment. Toen dacht ik, dit moet ik nu doen.”

Ze schreef zich direct in en volgde in september de cursus, waar ze erg positief over is. “De theorie was informatief en duidelijk. Ook de praktijkavond was erg fijn. Ik weet nu in ieder geval wat de eerste stappen zijn als ik nog eens in zo’n situatie terecht kom. Het geeft me een enorm prettig gevoel dat ik nu wel weet wat ik moet doen en iemand zou kunnen helpen.”

Ook in 2024 een EHBO-cursus via je zorgverzekering

Univé vindt het belangrijk dat er in geval van nood altijd omstanders zijn die kunnen ingrijpen. Daarom bieden wij vanuit diverse aanvullende zorgverzekeringen een vergoeding voor het volgen van een EHBO-cursus. Ook in 2024.

Deel dit bericht