Ga naar inhoud

1 juni 2022Gezondheid

Eet je gezond: vitamines!

Een gezonde leefstijl kan niet altijd voorkomen dat je ziek wordt. Maar, door gezond en gevarieerd te eten, krijg je alle benodigde vitamines binnen en zo blijft je weerstand hoog. Welke vitamines zijn er en in welke voedingsmiddelen vind je ze terug? 

Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden. Voor het opbouwen en behouden van een goede weerstand raad het Voedingscentrum (link: www.voedingscentrum.nl) aan om gevarieerd te eten en dagelijks verschillende soorten fruit en groente op het menu te zetten. In het ene stuk zitten namelijk net weer andere mineralen en vitaminen dan in het ander. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste vitamines en waar ze goed voor zijn. En heel belangrijk: we vertellen wat je het beste kunt eten om ze binnen te krijgen. 

Vitamine A  

Voor een sterk immuunsysteem, een stralende huid, gezond haar en goede werking van je ogen is vitamine A onmisbaar. Deze vitamine vind je voornamelijk terug in dierlijke producten zoals vlees, vis en eierdooiers. Maar ook groenten zoals wortelen, (donker)groene koolsoorten en bladgroenten, pompoen en paprika zijn rijk aan vitamine A. Meer zin in fruit? Ga dan voor sinaasappel, mandarijn, mango of banaan. 

Vitamine B (1 tot en met 12) 

De verschillende soorten vitamine B zorgen voor een goede werking van het lichaam. Zo is vitamine B6 belangrijk voor een goede weerstand en spijsvertering. Deze vitamine vind je in vlees, eieren, vis, graanproducten en peulvruchten. Vitamine B11, ook bekend als foliumzuur, draagt bij aan de groei en het functioneren van je lichaam. Deze vitamine komt voor in groene groenten, fruit, volkoren producten en zuivel, en is onmisbaar tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van het kind. Voor een goede werking van je zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen is het belangrijk om vitamine B12 binnen te krijgen. Deze zit in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees (vette) vis en zuivel.  

Vitamine C 

Het is waarschijnlijk de meest bekende vitamine en onmisbaar voor een goede weerstand: vitamine C. Naast een algemene goede weerstand, draagt vitamine C ook bij aan sterke tanden, botten en bloedvaten, en een trager verouderingsproces. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien. Let op: als je voedingsmiddelen (langdurig) kookt of bewaart bij een relatief hoge temperatuur kan het gehalte vitamine C teruglopen. 

Dubbel gezond

Deze voedingsmiddelen bevatten meerdere vitamines; een soort superfoods dus! 

  • Avocado bevat een flinke dosis aan vitamine K, vitamine B en vitamine E. Daarnaast bevat een avocado veel gezonde vetten. 

  • Spinazie is erg goed voor je door de hoeveelheid aan vitamine B11, vitamine K én ijzer. 

  • Blauwe bessen zitten bomvol vitamine C en anti-oxidanten. Deze vruchten zijn ook de ideale snack als je wat gewicht wilt verliezen. 

  • Quinoa is rijk aan vitamine B en E. Deze graansoort is daarmee een lekkere vervanger voor bijvoorbeeld rijst en pasta. 

  • Amandelen zijn een bron aan vitamine B2 e vitamine E. Let er wel op dat ze ongebrand zijn, dan bevatten ze de meeste goede voedingsstoffen. 

Vitamine D 

Je hebt het vast wel eens gehoord, vitamine D maak je aan als je blootgesteld wordt aan zonlicht. Maar vitamine D kun je ook binnenkrijgen door voedingsmiddelen als vette vis (bijvoorbeeld makreel en zalm), vlees, eieren en boter. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om calcium uit je voeding op te nemen. Hierdoor draagt deze vitamine bij aan de groei en het behoud van je botten en tanden.  

Vitamine E 

Vitamine E is een soort antioxidant die je huid, zenuwen en spieren gezond houdt. Ook helpt deze vitamine bij de stofwisseling in je cellen en bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Als je vitamine E wilt binnenkrijgen, moet je voldoende plantaardige oliën en vetten eten zoals zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine. Plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit bevatten ook een rijke hoeveelheid aan vitamine E. 

Vitamine K 

Vitamine K is noodzakelijk voor je bloedstolling en de aanmaak van je botten. In principe is je lichaam zelf in staat om vitamine K aan te maken, maar ook deze vitamine kun je uit je voeding halen. Denk bijvoorbeeld aan spinazie en broccoli. 

Deel dit bericht