Ga naar inhoud

18 maart 2021Reizen

4 tips voor het kopen van je eerste caravan

Afgelopen jaar werd een recordaantal caravans en campers verkocht. De mogelijkheden om op vakantie te gaan waren en zijn beperkt, maar een eigen caravan of camper geeft toch wat vrijheid. Ben jij inmiddels ook overstag en wil je dit jaar je eerste caravan kopen? We geven je een paar handige tips.

Tip 1: Zorg voor een goede match tussen je auto en je caravan

Kijk op het kentekenbewijs van je auto wat het maximale trekgewicht van je auto is. Je kunt dit ook checken op de website van de RDW. Daar vind je ook de ‘maximum massa samenstelling’, dit is het maximale gewicht van je auto en caravan samen. De combinatie is stabieler als de auto zwaarder is dan de caravan. Zeker als je voor het eerst met een caravan gaat rijden, is het slim om de caravan wat lichter te houden. Het advies is om de caravan te beladen tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto.

Tip 2: Koop je caravan bij een verkoper die aangesloten is bij BOVAG of FOCWA

Door je caravan te kopen bij een verkoper die is aangesloten bij BOVAG of FOCWA heb je vaak recht op garanties, ook als je een tweedehands caravan koopt. Ook kun je hier altijd terecht voor onderhoud en reparaties. Het heeft ook voordelen voor je caravanverzekering: een caravan die gekocht is bij een BOVAG- of FOCWA-bedrijf kun je verzekeren met drie jaar aanschafwaardegarantie. Bij diefstal of als je caravan total loss raakt binnen drie jaar, keren we dan de aanschafwaarde uit.

Tip 3: Bedenk welk type en formaat caravan bij jouw wensen past

Caravans zijn er in alle soorten en maten. Als je weet welk gewicht jouw auto kan trekken, is het ook belangrijk om na te denken over je eigen wensen. Ga je bijvoorbeeld met z’n tweeën op pad of met het hele gezin? En wil je iedere dag rondtrekken van camping naar camping of blijf je twee weken op dezelfde plek? Als je met z’n tweeën bent, heb je vaak genoeg aan een compacte caravan tot zes meter lang. Met een gezin kun je beter uit de voeten met een standaard caravan die 5,5 tot acht meter lang is. Kijk ook naar de indeling van de caravan: is er een zitgroep die omgebouwd kan worden tot bed of zijn er vaste bedden? En is er bijvoorbeeld een eigen toilet?

Tip 4: Bepaal of je je caravan wilt verzekeren

Het verzekeren van je caravan is niet verplicht, omdat een caravan zelf niet kan rijden. Als je op pad bent met de caravan, valt deze onder je autoverzekering. Maar sta je op de camping en worden er spullen gestolen uit je caravan of ontstaat er schade door storm of hagel? Dan komt een caravanverzekering goed van pas! Heb je een caravan op het oog of er al eentje aangeschaft? Bereken dan eenvoudig je premie.

Deel dit bericht