Ga naar inhoud

Goedkoper stoken en besparen

We zijn allemaal steeds meer bezig met groener en energiezuiniger leven. Daarmee willen we bijdragen aan een schonere wereld, maar ook meer overhouden in onze portemonnee. We geven jaarlijks veel geld uit aan het verwarmen van ons huis. Door goedkoper te stoken kun je hierop besparen. Daarom vertelt Univé je over hoe je goedkoper kunt stoken in huis. 

Verschillende mogelijkheden voor verwarmen 

Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te verwarmen. Denk aan houtkachels, gas, elektrisch, en nog meer. Maar met welk soort verwarmen bespaar je meer geld? Is bijvoorbeeld stoken op gas of elektrisch goedkoper? Wij zetten een aantal van deze mogelijkheden voor je op een rij en vertellen je er meer over. 

De meeste huishoudens in Nederland stoken met gas. Gas wordt steeds duurder, en is vanaf 2050 ook niet meer toegestaan. Dat heeft ermee te maken dat het stoken met gas niet goed is voor het milieu. Daarom stappen steeds meer mensen over op elektrisch stoken. Toch kan gas nu nog goedkoper zijn dan elektrisch verwarmen als je geen eigen stroom opwekt.

Wek je je eigen stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is elektrisch verwarmen een goedkopere optie dan gas. Bovendien is elektrisch verwarmen erg duurzaam. Het heeft geen uitstoot en heeft dus geen negatieve invloed op het milieu. Je kunt elektrisch verwarmen met bijvoorbeeld airco’s, een infraroodverwarming of een luchtverwarming.

Een warmtepomp is een ander alternatief om goedkoop te stoken. Een warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of grondwater, en gebruikt deze om je huis te verwarmen. De pomp werkt op elektriciteit, maar verbruikt daar minder van dan bijvoorbeeld een infraroodverwarming. Daarom is een warmtepomp een erg zuinige en goedkope oplossing om je huis te verwarmen.

Een houtkachel is erg gezellig in de wintermaanden. Toch is een houtkachel niet de beste manier om je huis te verwarmen. Het maakt je huis niet snel warm en ook niet gelijkmatig. Daarom is dit niet de goedkoopste soort verwarming voor je huis. Daarnaast is het niet heel milieuvriendelijk door de fijnstof die bij het verbranden van hout vrijkomt.

Tips voor goedkoper verwarmen

Welke manier je ook kiest om je huis te verwarmen, er is een aantal dingen dat je kunt doen om het stoken nog goedkoper te maken. Zo weet je zeker dat je zo veel mogelijk bespaart. We zetten een aantal tips voor je op een rij om je huis goedkoper te verwarmen:

Het isoleren van je huis is erg belangrijk als je goedkoper wilt verwarmen. Isoleren zorgt ervoor dat je zo min mogelijk warmte verliest. Het gevolg hiervan is dat je minder vaak hoeft te stoken. Ga daarom na wat je kunt doen om je huis beter te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan muurisolatie, vloerisolatie of HR+++ glas. 

Je gebruikt waarschijnlijk niet altijd alle ruimtes in je huis. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer of een washok. Dat zijn dus ook ruimtes die je niet hoeft te verwarmen. Zet je de verwarming in deze ruimtes uit? Doe dan altijd de deuren dicht. Zo ontsnapt de warmte van de rest van je huis niet naar de koele ruimtes.

De juiste temperatuur instellen en deze constant houden is erg belangrijk als je energiezuiniger wilt stoken. De verwarming hoeft dan minder vaak aan. Een slimme thermostaat is daar een handig hulpmiddel bij. Zo’n thermostaat kun je namelijk precies instellen zoals jij wilt. Deze kan bijvoorbeeld overdag een warmere temperatuur aanhouden dan ‘s nachts of wanneer je niet thuis bent.

Verwarm je je huis met een cv-ketel en radiatoren? Dan scheelt het afstellen van de radiatoren je ook veel geld per jaar. Het afstellen zorgt er namelijk voor dat er minder warm water rondgepompt hoeft te worden om je huis te verwarmen.

Gebruik je een cv-ketel om je huis te verwarmen? Dan is het belangrijk om je cv-ketel goed te onderhouden. Een goed onderhouden cv-ketel werkt efficienter en is daardoor zuiniger. Met het cv-ketel abonnement van Univé komt er voor een vast bedrag per maand elke 2 jaar een monteur bij je langs. Zo blijft je cv-ketel goed onderhouden en kun je goedkoper stoken en besparen.

Je schoorsteen schoonhouden 

Wil je in de wintermaanden toch gebruik maken van je houtkachel voor de knusheid? En wil je met je houtkachel zo efficiënt en veilig mogelijk stoken? Zorg er dan voor dat je schoorsteen goed wordt onderhouden. Met de schoorsteenservice van Univé ben je ieder stookseizoen weer verzekerd van een schone schoorsteen. Voor een vast bedrag per maand komen wij jaarlijks bij je langs om je schoorsteen te onderhouden. 

Sluit de schoorsteenservice af