Ga naar inhoud

Vakantie naar Spanje en eten

Ga je op vakantie naar Spanje en wil je daar de lokale keuken verkennen? Dan is het handig om te weten wat in Spanje typisch eten is en wat de eetgewoontes zijn. Maar wat eten ze eigenlijk in Spanje? Spanje staat qua eten vooral bekend om tapas, maar de Spaanse keuken heeft nog veel meer te bieden dan dat. Wat de bekendste gerechten zijn, en wat de gewoonten in Spanje zijn qua eten en drinken bij het ontbijt, lunch en diner, lees je hieronder. 

Spaans ontbijt 

Het Spaanse desayuno, oftewel ontbijt, ziet er anders uit dan het Nederlandse. Het bestaat namelijk uit twee delen. De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken. Zwaardere ontbijtgerechten, bijvoorbeeld met gebakken eieren, zijn in Spanje niet populair. 

Aan het einde van de ochtend vindt in Spanje een tweede ontbijt plaats: de zogenaamde almuerzo, oftewel brunch. Dit wordt meestal gegeten rond een uur of 11. De Spaanse brunch bestaat vaak uit een bocadillo, stokbrood met beleg, of een tortilla de patata, Spaanse tortilla van aardappel. Deze maaltijd helpt de Spanjaarden om de uren tussen hun lichte ontbijt en late lunch zonder honger te overbruggen. 

Spaanse lunch 

De Spanjaarden lunchen voor Nederlandse begrippen erg laat: meestal rond een uur of 2. Dit omdat de Spanjaarden tussen ontbijt en lunch ook nog een (flinke) brunch eten. In Spanje bestaat de comida (lunch) vaak uit een warme maaltijd. Het is dan ook een maaltijd waar mensen de tijd voor nemen: vaak wel zo'n twee uur. Spanjaarden zien de lunch dan ook als de belangrijkste maaltijd van de dag. Een typische Spaanse lunch bestaat uit drie gangen: een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Als voorgerecht wordt vaak een maaltijdsalade of soep gegeten, zoals gazpacho. Dit is een koude Spaanse soep met tomaten, knoflook en vaak nog andere groenten zoals komkommer.  

Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een gerecht met vis of vlees. Paella is daarbij een populaire optie: dit traditionele Spaanse gerecht bestaat uit saffraanrijst, met daarin vis, kip en/of zeevruchten en groenten. Bij het hoofdgerecht zijn vaak nog bijgerechten. Deze worden één voor één opgediend: het is in Spanje niet de gewoonte om meerdere gerechten naast elkaar te eten. De lunch eindigt altijd met een (klein) dessert. Dit bestaat vaak uit vers fruit of een traditionele Spaanse flan, een soort pudding met karamelsaus. Bij de lunch in Spanje is het ook niet ongebruikelijk om een glas wijn te drinken.  

Spaans avondeten  

Net als de lunch is het avondeten in Spanje later dan in Nederland. Spanjaarden nemen hun cena, oftewel avondeten, vaak pas om 10 uur 's avonds. Omdat deze maaltijd erg laat is, wordt aan het einde van de middag (rond 5 of 6 uur) nog een kleine maaltijd tussendoor gegeten (merienda). Deze bestaat uit lichte gerechten zoals bizcochos (cakejes) of vers fruit.  

De avondmaaltijd zelf is in Spanje meestal een warme maaltijd. Het is in Spanje namelijk gebruikelijk om twee keer per dag warm te eten. Ook het avondeten bestaat meestal uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Wel is dit meestal een lichtere maaltijd dan de lunch in Spanje. Gerechten worden vaak gedeeld, en de porties zijn kleiner. Salades worden hier veel gegeten bij het avondeten, net als rijstgerechten of gerechten met vlees of vis. Arroz cubano is voor het avondeten een populaire optie. Dit is een eenvoudig rijstgerecht met gebakken ei en tomatensaus. 

Soms wordt als avondeten ook wel tapas gegeten, traditionele Spaanse hapjes die één voor één opgediend worden. Deze kunnen bestaan uit van alles, van calamaris (inktvisringen) tot empenadas (gevulde pasteitjes). Tapas worden ook nog wel eens gegeten tussen de lunch en het avondeten, met wijn erbij. Tapas is een sociale aangelegenheid in Spanje: het is geen snelle maaltijd, maar uitgebreid tafelen en kletsen. 

Desserts in Spanje 

De Spaanse keuken is rijk aan traditionele gebakjes en andere desserts. Denk daarbij bijvoorbeeld aan crema catalana, een romig toetje met kaneel en citroen. Daarnaast is de Spaanse flan ook populair als nagerecht na het avondeten. Ook churros met chocoladesaus worden vaak gegeten: dit zijn een soort zoete gefrituurde deegstengels met poedersuiker. Voor een lichtere, gezondere optie wordt ook wel vers fruit als dessert gegeten.