Ga naar inhoud

Engels eten en eetgewoontes

Fish and chips, scones, het klassieke English breakfast: de Engelse keuken heeft veel te bieden. Engels eten is rijk, hartig, en heeft een grote variatie aan traditionele gerechten. Wat kun je verwachten van het eten als je in Engeland op vakantie bent? En wat zijn de eetgewoontes in Engeland eigenlijk? Je leest het op deze pagina. 

Engels ontbijt 

De Engelsen beginnen hun dag graag met een uitgebreid, stevig ontbijt. Engeland is beroemd om haar grote English breakfast, lokaal bekend als de fry-up. Dit bestaat uit worstjes, gebakken eieren, bacon, en witte bonen in tomatensaus. Soms worden daarnaast ook nog toast, gebakken champignons en hashbrowns, een soort aardappelpannenkoekjes, gegeten. Ook black pudding, oftewel gebakken bloedworst, is een traditioneel onderdeel van het English breakfast. Een flinke maaltijd dus, waar je lang op kunt teren als je een dagje op pad wilt. Bij dit stevige ontbijt drinken de Engelsen meestal koffie of thee. Ook vruchtensap, zoals sinaasappelsap, wordt er soms bij gedronken. 

Engelse lunch 

In Engeland wordt bij de lunch vaak iets warms gegeten. Even snel een boterham eten, zoals in Nederland gebruikelijk is, wordt in Engeland niet veel gedaan tussen de middag. Je vindt hier vaak uitgebreidere gerechten voor de lunch. Bijvoorbeeld een stevige clubsandwich, een tosti met meerdere lagen brood en daartussen beleg als gesneden vlees of kaas. Daarnaast wordt vaak ook nog een portie frites gegeten. Ook een soepje als bijgerecht, bijvoorbeeld tomatensoep, is niet ongewoon.  

Naast de lunch kan van alles gedronken worden. Een kop thee of simpelweg water, of soms frisdrank. Als je luncht in een pub, is het ook een optie om een biertje te nemen bij de maaltijd. Engeland heeft een grote variatie aan lokale bieren, zoals lager (een licht, helder bier) of stout (een zwaar, donker bier). Deze zijn zeker het proeven waard als je op vakantie bent in Engeland. 

Engels avondeten 

Omdat in Engeland vaak stevig geluncht wordt en ook nog ‘tea’ aan het einde van de middag gehouden wordt, is het avondeten vaak laat. Voor Nederlandse begrippen dan tenminste: in Engeland wordt het avondeten vaak rond een uur of 8 gegeten. Het avondeten is in Engeland meestal een stevige maaltijd. Hartige vleesgerechten zoals een shepherd’s pie bijvoorbeeld. Dit is een hartige taart, gevuld met gehakt, aardappelpuree en kaas. Bij een diner in de pub is de klassieke fish and chips een geliefde optie. Dit is een gefrituurde witvis (vaak schelvis of kabeljauw) met een knapperig korstje. Deze wordt geserveerd op dikke frieten. Daarnaast worden vaak erwten en tartaarsaus opgediend.  

De Engelsen houden van een borrel, en zeker bij het avondeten. Een biertje bij het eten is niet weg te denken naast een stevige avondmaaltijd in de pub. Voor wie niet van bier houdt, is wijn een goed alternatief. Als je geen alcohol drinkt, kun je ook prima water of frisdrank nemen bij de maaltijd. 

Engelse desserts 

Wie een 'sweet tooth' heeft, zit in Engeland goed. De Engelse keuken is namelijk rijk aan heerlijke zoete gebakjes en andere desserts. Bijvoorbeeld een lekkere cheesecake, een stevige en romige taart. Of apple crumble, een kruimelig appelgebak. Maar ook pudding is een populair nagerecht. Sticky toffee pudding bijvoorbeeld. Dit is een rijke, karamelachtige toffeepudding. Op zoek naar iets luchtigers? Probeer dan eens een Eton mess. Dit is een heerlijk zoet gerecht van aardbeien, slagroom en meringue.  

Goed verzekerd op reis naar Engeland 

Als je naar Engeland gaat, is het handig om eerst een goede reisverzekering voor Engeland af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd van hulp als er iets mis gaat op vakantie, bijvoorbeeld als je ziek wordt. Zo kun je zonder zorgen genieten van je reis naar Engeland. Een reisverzekering sluit je bij Univé in enkele klikken online af. Ook handig: je ziet meteen hoe hoog je premie wordt.  

Bereken jouw premie