Ga naar inhoud

Waar moet ik op letten als er sprake is van een VvE (Vereniging van Eigenaren)?

Als men verschillende woningen in één gebouw aan verschillende personen wil verkopen, moet de notaris worden gevraagd om het gebouw op te splitsen in verschillende appartementen.

De koper wordt dan mede-eigenaar van het hele gebouw en krijgt een uitsluitend recht op gebruik van de ruimte binnen 'zijn' woning, terwijl andere delen van het gebouw (zoals de hal, lift en buitenmuren) bestemd zijn voor gebruik door alle appartementseigenaren.

De kosten voor het onderhoud van de gezamenlijke delen moeten door de gezamenlijke eigenaren worden betaald. De afspraken hierover worden vaak vastgelegd in een splitsingsakte. Mocht er een splitsingsakte zijn, dan is het verstandig om dit goed door te nemen.

Voor de uitvoering van het beheer en het gezamenlijk onderhoud zijn alle eigenaren van een appartementsrecht binnen het gebouw verplicht lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het bestuur daarvan regelt de dagelijkse gang van zaken. Via stemrecht in de algemene ledenvergadering hebben de eigenaren uiteindelijk het laatste woord.

Het dagelijkse beheer wordt vaak uitbesteed aan een professionele VvE-beheerder. Als men een appartement(srecht) koopt moet men daarom rekening houden met het aandeel in de algemene kosten, de VvE-bijdrage. Het onderhoud aan het gebouw wordt dan vanuit de VvE geregeld.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?