Prinsjesdag en uw zorgverzekering

Op Prinsjesdag heeft het kabinet zijn plannen voor 2018 bekendgemaakt.
Ook voor uw zorgverzekering gaat er per 1 januari 2018 het een en ander veranderen.

Eigen risico

Het eigen risico blijft ongewijzigd: € 385,-
Het verplichte eigen risico blijft hetzelfde als in 2017: € 385,- per jaar. De vier onderhandelende politieke partijen hebben verzocht om het verplichte eigen risico in 2018 niet te verhogen. Hiervoor is een wijziging  van de Zorgverzekeringswet ingediend. 26 september is definitef besloten dat het eigen risico ongewijzigd blijft. 

Geen eigen risico voor bepaalde zorg
Het verplichte eigen risico bedraagt in 2018 dus € 385-. Dat betekent dat u voor de meeste zorg uit uw basisverzekering de eerste € 385,- zelf betaalt. Maar wist u dat u géén eigen risico betaalt voor:

  • behandelingen door uw huisarts
  • zorg vanuit uw aanvullende verzekering
  • voorkeursgeneesmiddelen.

Lees meer over het eigen risico en de uitzonderingen.

Uw eigen risico bij Univé gespreid betalen
Een eigen risico van € 385,- is een flink bedrag. Daarom bieden we de mogelijkheid om dit bedrag bij ons gespreid te betalen. U betaalt uw verplicht eigen risico dan in 10 termijnen. Zo komt u niet voor financiële verrassingen te staan. Vanaf november kunt u gespreid betalen van uw eigen risico aanvragen.​​

Lees meer over eigen risico en gespreid betalen.

Wat verandert er inhoudelijk in de basisverzekering?

Hieronder vindt u  de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering op een rij.

Verzorging aan minderjarigen
Per 1 januari 2018 heeft u recht op verzorging aan minderjarigen (bijvoorbeeld hulp bij wassen en medicijnen innemen) die samenhangt met de geneeskundige zorg die het kind nodig heeft. De zorg die minderjarigen krijgen om zelf de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) uit te voeren, blijft onder de Jeugdwet vallen. ADL-verrichtingen zijn bijvoorbeeld eten en aankleden.

Oefentherapie
Heeft u artrose aan een heup- of kniegewricht? Dan heeft u in 2018 vanaf de eerste behandeling recht op oefentherapie onder toezicht van een oefentherapeut of fysiotherapeut. Maximaal 12 behandelingen tijdens maximaal 12 maanden. U betaalt hiervoor eigen risico.

Zittend ziekenvervoer
Moet u in 2018 immuuntherapie ondergaan? Dan heeft u recht op een vergoeding voor vervoer van en naar een zorgverlener, instelling of woning. Hiervoor heeft u wel onze toestemming nodig, maar geen verklaring van uw arts.

Prinsjesdag en de Univé-zorgverzekering

Staat er iets spannends in de alternatieve Troonrede?
Bekijk hieronder de ‘troonrede’ van Evy en Amar.