Ga naar inhoud

1 april 2021

Zonnepanelen op agrarische daken: slimme keuze voor duurzaamheid en kostenbesparing

Melkveehouder Kars Visser uit Zelhem liet maar liefst 1040 zonnepanelen plaatsen op de daken van zijn veestallen. In totaal 235 voor eigen energievoorziening en 805 in samenwerking met Groen Leven, marktleider in zonne-energie. Een duurzame investering waar hij nu en in de toekomst veel profijt van heeft. Hij verdiepte zich tot in detail om optimaal en veilig te kunnen genieten van deze grote investering. Heb je een boerenbedrijf en overweeg je ook zonnepanelen? Lees dan verder voor zijn tips!

Van idee naar realiteit: betaalbare zonne-energie

Kars: “Sinds wij deze melkveehouderij in 2019 overnamen, wilde ik al zonnepanelen plaatsen. Het is een groene investering en levert op de lange termijn een mooie besparing op. De kosten voor het bedekken van twee ligboxenstallen met zonnepanelen waren echter in eerste instantie niet haalbaar. Maar via FrieslandCampina hoorde ik over de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren via subsidies en samenwerking met Groen Leven.

Na onderhandelingen over de inkoop- en huurprijs, een voorschot op de verhuurinkomsten en gebruik van de SDE- en JOLA-subsidieregeling, kon ik dit project realiseren. De constructie van mijn stallen bleek geschikt, en sindsdien bespaar ik zo’n € 600,- per maand op mijn energierekening. Ik voorzie nu zowel mijn melkveehouderij als mijn woonhuis van eigen energie.”

Veiligheid boven alles

“Met zo veel zonnepanelen op mijn daken, wilde ik er wel zeker van zijn dat alles veilig is. Je hoort weleens dat er brand ontstaat door een foutieve installatie en dat is uiteraard je grootste nachtmerrie. Om die reden heb ik me goed laten adviseren en een Scope12-rapport laten opmaken door een erkend keuringsbedrijf. Bij een Scope12-keuring wordt de gehele zonnepaneleninstallatie doorgemeten en getest op veiligheid. Hiervoor betaal je ongeveer € 1.000,-. Dat is een fors bedrag maar het geeft je wel zekerheid en een veilig gevoel. Ik zou het dus iedereen adviseren.” Wilko Hebbink, Inspecteur/ Taxateur bij Univé Oost: “In de praktijk zie ik bij onze leden nog al te vaak dat zonnepanelen niet volgens de wettelijke eisen zijn aangelegd. Onderschat het belang van zo’n Scope12-keuring dus niet.

De plek waar de omvormer hangt is bijvoorbeeld van groot belang om de risico’s op brand te minimaliseren. Deze ruimte moet namelijk droog en stofvrij zijn, goed kunnen ventileren en de omvormer mag niet naast een brandbaar object hangen. Ook met de bekabeling gaat er nog weleens iets mis. Dan zijn ze bijvoorbeeld niet goed behuisd, schuren ze ergens langs of zijn de connectoren niet goed verbonden..”

Informeer je verzekeringsadviseur

Kars vult aan: “Nog een tip die ik iedereen wil meegeven is dat je op tijd contact zoekt met je verzekeringsadviseur. Ik heb mijn relatiemanager Edwin Oltvoort van Univé Oost dan ook direct vanaf het begin betrokken bij mijn plannen. Hij zag gelukkig geen verzekeringstechnische belemmeringen bij het plaatsen van zonnepanelen op onze stallen en hoefde slechts de polis van mijn gebouwenverzekering iets aan te passen. De premie gaat dan wel met een paar tientjes per maand omhoog dus houd daar rekening mee. Maar je kunt het maar beter goed geregeld hebben, zodat je je geen (financiële) zorgen hoeft te maken mocht er onverhoopt iets gebeuren. Edwin Oltvoort vult aan: “Ook wanneer je asbestdaken hebt, zijn er mogelijkheden. Agrarische Univé-leden kunnen namelijk deelnemen aan het initiatief ‘Energie van de Boer’ waarbij asbestdaken verwijderd worden en nieuwe daken teruggeplaatst worden met zonnepanelen.”

Deel dit bericht