Ga naar inhoud

4 december 2023Ledenorganisatie

Niels Nijland: “Het ledenbelang is hier het grootste belang”

Univé Noord-Nederland is een coöperatie. Dat betekent dat we van en vóór onze leden zijn. Maar hoe is dat coöperatieve gedachtegoed terug te zien in ons werk? In een serie verhalen vertellen onze collega’s over hun werk, het mooie van Univé en wat leden hiervan terugzien. Met deze keer compliance officer Niels Nijland.

“Wat ik het mooie van werken bij Univé vind? Dat we hier samen dingen voor elkaar krijgen. Doordat we geen winstoogmerk hebben, hebben we meer ruimte voor onze leden en voor maatschappelijke initiatieven. Van het ophangen van rookmelders bij leden thuis tot een project als Duurzame Zekerheid: ze geven mij een gevoel van trots. Dat doen we toch maar even!

Vanuit de solidariteitsgedachte van de coöperatie proberen we iedereen verzekerbaar te houden. En we hebben nog winkels, zodat je ergens heen kunt met een verzekeringsvraag of bij schade. Je merkt daarin dat we echt een ledenorganisatie zijn. Het ledenbelang is hier het grootste belang. Dat past bij mij. Sterker nog, het is één van de belangrijkste redenen dat ik bijna 7 jaar geleden besloot te solliciteren bij Univé.

Ik heb een opleiding tot makelaar gevolgd. Daarna ging ik aan de slag als hypotheekadviseur bij de Rabobank. Na een paar jaar ben ik voor mezelf begonnen. Acht jaar lang heb ik met veel plezier een eigen financieel advieskantoor gehad. Toen ik merkte dat ik een nieuwe prikkel nodig had, heb ik het bedrijf verkocht. De nieuwe eigenaar zei: ik zie jou wel compliance officer worden. Ik had eigenlijk geen idee wat dat was en hoeveel deelgebieden het heeft. Ik dacht dat het vooral te maken had met de advies- en zorgplicht van financiële organisaties.

Dat heeft het ook zeker, maar het gaat over veel meer. Zo heb ik bij Univé bijvoorbeeld 47 thema’s onder mij hangen. Ik heb zijn tip opgevolgd en ben als compliance officer aan de slag gegaan bij verschillende organisaties. Het waren echter veelal erg commerciële partijen en ik merkte dat ik dan niet op mijn plek zit. Ik wilde dat mijn invloed meer impact had op de belangen van klanten. Het coöperatieve gedachtegoed van Univé trok mij dan ook erg aan.

"Het coöperatieve gedachtegoed van Univé trok mij dan ook erg aan"

Een compliance officer is eigenlijk de aanjager van integriteit binnen de organisatie. Het is een functie die wat lastig uit te leggen is, ook doordat mijn taken zo divers zijn. Zo hou ik mij bijvoorbeeld bezig met de betrouwbaarheid van onze medewerkers door screening, en door te zorgen dat ze beschikken over de juiste kennis, bijvoorbeeld door opleidingen. Ook kijk ik naar onze producten en diensten: Passen ze bij onze leden? En doen ze wat ze moeten doen? Daarnaast ben ik functionaris gegevensbescherming. Dat betekent dat ik continu scherp ben op hoe we zo voorzichtig en veilig mogelijk om kunnen gaan met de (gevoelige) persoonsgegevens van leden.

Mijn functie is onafhankelijk. Voor mij staat het belang van onze leden centraal. Dat betekent dat ik kritisch mee kijk en advies geef. Ik ben de interne toezichthouder en controleer of alles goed gebeurt en kijk naar hoe we ons kunnen verbeteren. Fouten maken kan immers altijd. Het gaat er vervolgens om hoe je ermee omgaat. Ja, ik heb ontzettend afwisselend werk. Na al die jaren loop ik hier dan ook nog met heel veel plezier rond.”

Deel dit bericht