Ga naar inhoud

Overlijden

Gecondoleerd met het verlies van uw dierbare. Ongetwijfeld moet u in deze moeilijke periode ook veel regelen. Wij wensen u sterkte in de komende tijd. En verzekeringen zijn dan misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar dat maakt ze zeker niet minder belangrijk.

Waar moet u rekening mee houden?

Voor de zorgverzekering hoeft u zelf geen actie te ondernemen (zie de volgende alinea). Maar voor de andere verzekeringen wordt het overlijden niet automatisch aan Univé doorgegeven. U kunt ons het beste even bellen via 0592 349 340. Wij helpen u alles rondom de verzekeringen goed en snel te regelen.

De zorgverzekering

Als u het overlijden van uw dierbare heeft doorgegeven aan de gemeente, wordt dit geregistreerd in de Gemeentelijke Basis Administratie. Hierdoor krijgt de zorgverzekeraar automatisch een bericht doorgestuurd. Daarop zal hij de zorgverzekering stopzetten.
Het kan zijn dat u nog een nota krijgt voor uw overleden naaste. Betaal deze dan eerst zelf aan de zorgverlener en declareer vervolgens de nota bij ons. U heeft hiervoor het klantnummer en de geboortedatum van uw naaste nodig. Soms dienen zorgverleners ook rechtstreeks een rekening bij ons in. Het kan twee jaar duren voordat wij alle rekeningen hebben ontvangen.

De inboedelverzekering

Blijft er iemand wonen op het oorspronkelijke adres? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met Univé. De inboedelverzekering kan dan worden aangepast aan de nieuwe woonsituatie.
Als er niemand meer op het adres van de overledene blijft wonen, is het verstandig de inboedelverzekering pas op te zeggen als het huis daadwerkelijk leeg is.

De woonhuisverzekering

Hetzelfde geldt voor de woonhuisverzekering. Blijft er niemand wonen op het adres van de overledene, dan kan de woonhuisverzekering worden opgezegd bij de overdracht van het huis.

De motorrijtuigenverzekering

Als de overledene een auto, motor of bromfiets nalaat, mogen de erfgenamen bepalen of ze dit voertuig willen houden of verkopen. Het kentekenbewijs moet dan wel binnen vijf weken op naam van de nieuwe eigenaar worden overgeschreven. Ook als de partner de nieuwe eigenaar wordt.
Zolang het kentekenbewijs niet is overgeschreven, blijven de erfgenamen verantwoordelijk voor de verzekering, de wegenbelasting en de APK-plicht.

De uitvaart-, levens- en/of overlijdensrisicoverzekering

Heeft de overledene een levens- en/of overlijdensrisicoverzekering bij Univé? Neemt u dan contact op met uw Univé-adviseur. In veel gevallen hebben wij dan het volgende nodig:

  • een kopie van de overlijdensakte en
  • de gegevens van de contactpersoon.

Advies van Univé

Wilt u een actueel verzekeringsadvies nu uw situatie door het overlijden flink is veranderd? Neem dan contact op met de Univé-winkel bij u in de buurt. Uw adviseur kan u alle informatie geven.

Maak een afspraak