Ga naar inhoud

Fruit Friends voor scholen

Een gratis, reclamevrije app met leuke, educatieve spelletjes en een bijpassend lespakket voor scholen.

Download Fruit Friends

Benieuwd naar de app zelf? Download dan de app via onderstaande buttons. Fruit Friends is volledig gratis en bevat geen reclame.

Download de app nu in de Google Play Store!

Download de app nu in de App Store!

Het verhaal achter Fruit Friends

Fruit Friends is een leuke, educatieve mobiele game, waarbij kinderen vanaf 6 jaar spelenderwijs leren over de gevaren in en rondom huis. In 11 hilarische en leerzame mini-games kunnen de onnozele fruit-figuurtjes wel wat hulp gebruiken om zichzelf en hun huis heel te houden: van niet appen op de fiets tot het checken van de rookmelder!

Waarom Fruit Friends voor scholen?

  • Leren op een leuke, uitdagende manier
  • Vijf lesbrieven over verschillende onderwerpen
  • Compleet, laagdrempelig en eenvoudig toe te passen
  • Leuke extra’s zoals posters en kleur- en prikplaten

Spelenderwijs leren over risico

Hoe maak je kinderen bewust van veelvoorkomende ongelukken in en om het huis? Een belangrijk thema, maar niet erg interessant voor de meeste kinderen. Daarom hebben wij Fruit Friends ontwikkeld: een gratis, reclamevrije app met leuke, educatieve spelletjes en een bijpassend lespakket voor scholen.

Want spelend leren is effectief leren

Met de elf minigames in de app leren kinderen vanaf 6 jaar op een leuke én interactieve manier om te gaan met verschillende onveilige situaties. Zo worden ze al spelend gewezen op het sluiten van ramen en deuren als ze thuis weggaan, het fietsen zonder afleiding (MONO) en het belang van rookmelders. Zo maken we kinderen bewust van de gevaren en maken we samen de wereld van morgen een stukje veiliger.

Gratis lespakket

De Fruit Friends-app is door iedereen gratis te downloaden en reclamevrij te gebruiken. Maar bewustwording creëer je ook door over dit soort onderwerpen te praten. Daarom hebben we een lespakket ontwikkeld voor de groepen 5 tot en met 8. Het lespakket bestaat uit een hand-out voor jou als leerkracht, vijf lesbrieven over verschillende onderwerpen, posters voor in de klas en flyers voor thuis. Ook hebben we als extraatje kleur- en prikplaten toegevoegd. Leuk voor de jongere groepen!

Nieuwsgierig geworden?

Een lesbrief bekijken

Lespakket aanvragen

Recensie Dagblad van het Noorden

Kindcentrum Beatrix in Beilen was de eerste school in Nederland die de game en het lespakket mocht testen. Dagblad van het Noorden was erbij en schreef er een mooi artikel over:

Lees het hier

Ontdek alle minigames

Bekijk de minigames en ontdek hoe de Fruit Friends schade in en rondom het huis zoveel mogelijk voorkomen en beperken.

Ladder minigameDoor te veel een kant op te leunen op een ladder (“ik kan er nog nét bij, denk ik!”), riskeer je een levensgevaarlijk ongeval. In deze mini-game moeten spelers hun mobiel goed zien te balanceren, zodat de ladder recht blijft staan.

Wist-je-dat: In Nederland vallen er jaarlijks 160 mensen van een lader. Een of de vijf loopt blijvend schade op of nog erger. 

Jaarlijks wordt er nog vaak ingebroken in huis. Inbrekers gaan vaak voor een snelle buit. Hoe moeilijker je ze het maakt om binnen te komen, hoe groter de kans dat ze opgeven. In deze mini-game moeten spelers alle ramen en deuren op slot doen, zodat donut-bandiet Donny geen kans krijgt om binnen te komen!

Wist-je-dat: Het lijkt voor de hand te liggen: doe alle deuren en ramen op slot. Jaarlijks komen nog veel inbrekers binnen door een openstaand raampje.

Veel fietsers zitten vaak nog op hun mobiel. Doordat elk bericht je even afleidt van de weg, kan dit leiden tot ernstige ongelukken. In deze mini-game moeten spelers alle ‘dringende’ berichten wegdrukken en zich niet laten verleiden om op hun mobiele telefoon te kijken. Of ze nou gebeld worden of een spelletje spelen.

Wist-je-dat: 10 miljoen Nederlanders een smartphone hebben en de helft daarvan hem onderweg gebruikt?

Vlam in de pan kan leiden tot een ernstige woningbrand! Het ontstaat doordat kokend hete olie of boter onder de pan terecht komt, of wanneer de olie zelf te heet wordt. Uitslaande brand kun je voorkomen door snel en juist te reageren. In deze mini-game moeten spelers zo snel mogelijk het juiste blusmiddel kiezen, voordat het misgaat!

Wist-je-dat: Je nooit water moet gebruiken om een vlam in de pan te doven? Doordat het water gelijk begint te koken en mengt met de kleine oliedeeltjes, ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.

De zon is heerlijk, maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Bescherm jezelf daarom goed met zonnebrandcrème! In deze mini-game moeten spelers hun Fruit Friend zo goed mogelijk insmeren, zodat hij niet verbrandt. Smeer je regelmatig en overal in met een dikke laag, want voordat je het weet ben je, net als je Fruit Friend, een gebakken banaan!

Wist-je-dat: een keer smeren per dag (meestal) niet genoeg is? Smeer als het kan elke 2 uur jezelf in. Tijdens de dag zweet je volop en raak je je bescherming kwijt. Dit geldt helemaal als je gaat zwemmen en je daarna afdroogt.

Brand kan afschuwelijke gevolgen hebben. Daarom zijn vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht in elke woning. In deze mini-game moeten spelers eerst zoveel mogelijk rookmelders verzamelen, om ze daarna in zoveel kamers tegen het plafond te gooien terwijl ze behendig moeten springen door een vol huis. Plaats geen rookmelder in je badkamer of boven je fornuis, want voor je het weet gaat hij bij elk beetje stoom meteen af..

Wist-je-dat: bij brand niet vuur, maar juist rook de meeste slachtoffers veroorzaakt? Rook zit vol roetdeeltjes en schadelijke stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn. Rookmelders waarschuwen je hier op tijd voor, zodat je kunt maken dat je wegkomt.

Bladeren in je dakgoten kunnen flink wat schade veroorzaken! Van schade aan de buitenmuren tot lekkage in het huis. In deze mini-game moeten spelers zo snel mogelijk alle bladeren uit de goot vegen om dit te voorkomen. Mis er geen, want voor je het weet verandert je huis in een zwembad.

Wist-je-dat: In de herfst vallen natuurlijk de meeste bladeren. Daarom is het eind hiervan het perfecte moment om je dakgoot leeg te maken.