Ga naar inhoud

Fruit Friends

Het lot van de Fruit Friends ligt in jouw handen! Speel hilarische mini-games en help deze ietwat onnozele fruit-figuurtjes om zichzelf en hun huis heel te houden.

Download Fruit Friends

Kan je niet wachten om te spelen, download dan de app via onderstaande buttons! Fruit Friends is volledig gratis en bevat geen reclame.

Benieuwd naar ons onderwijspakket? Kijk dan verder via deze link.

Download de app nu in de Google Play Store!

Download de app nu in de App Store!

Het verhaal achter Fruit Friends

Fruit Friends is een leuke, educatieve mobiele game, waarbij kinderen vanaf 6 jaar spelenderwijs leren over de gevaren in en rondom huis. In 11 hilarische en leerzame mini-games kunnen de onnozele fruit-figuurtjes wel wat hulp gebruiken om zichzelf en hun huis heel te houden: van niet appen op de fiets tot het checken van de rookmelder!

Ontdek alle minigames

Bekijk de minigames en ontdek hoe de Fruit Friends schade in en rondom het huis zoveel mogelijk voorkomen en beperken.

Word jij de beste van jouw provincie? Dan maak je kans op vette prijzen, zoals deze toffe hoodie. Download snel de game en doe mee. Behaal jij de top drie van jouw provincie? Dan maak je elke maand kans! Volg Fruit Friends op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven.

Ontdek alle minigames

Bekijk de minigames en ontdek hoe de Fruit Friends schade in en rondom het huis zoveel mogelijk voorkomen en beperken.

Uw kind leert op een leuke én interactieve manier om te gaan met verschillende situaties in- en om huis, van kaarsen die op een gevaarlijke plek staan tot vlam in de pan, en van onveilige verkeerssituaties tot het sluiten van ramen en deuren. Zo maken we de wereld van morgen samen een stukje veiliger.

Ontdek alle minigames

Bekijk de minigames en ontdek hoe de Fruit Friends schade in en rondom het huis zoveel mogelijk voorkomen en beperken.

Ladder minigameDoor te veel een kant op te leunen op een ladder (“ik kan er nog nét bij, denk ik!”), riskeer je een levensgevaarlijk ongeval. In deze mini-game moeten spelers hun mobiel goed zien te balanceren, zodat de ladder recht blijft staan.

Wist-je-dat: In Nederland vallen er jaarlijks 160 mensen van een lader. Een of de vijf loopt blijvend schade op of nog erger. 

Jaarlijks wordt er nog vaak ingebroken in huis. Inbrekers gaan vaak voor een snelle buit. Hoe moeilijker je ze het maakt om binnen te komen, hoe groter de kans dat ze opgeven. In deze mini-game moeten spelers alle ramen en deuren op slot doen, zodat donut-bandiet Donny geen kans krijgt om binnen te komen!

Wist-je-dat: Het lijkt voor de hand te liggen: doe alle deuren en ramen op slot. Jaarlijks komen nog veel inbrekers binnen door een openstaand raampje.

Veel fietsers zitten vaak nog op hun mobiel. Doordat elk bericht je even afleidt van de weg, kan dit leiden tot ernstige ongelukken. In deze mini-game moeten spelers alle ‘dringende’ berichten wegdrukken en zich niet laten verleiden om op hun mobiele telefoon te kijken. Of ze nou gebeld worden of een spelletje spelen.

Wist-je-dat: 10 miljoen Nederlanders een smartphone hebben en de helft daarvan hem onderweg gebruikt?

Vlam in de pan kan leiden tot een ernstige woningbrand! Het ontstaat doordat kokend hete olie of boter onder de pan terecht komt, of wanneer de olie zelf te heet wordt. Uitslaande brand kun je voorkomen door snel en juist te reageren. In deze mini-game moeten spelers zo snel mogelijk het juiste blusmiddel kiezen, voordat het misgaat!

Wist-je-dat: Je nooit water moet gebruiken om een vlam in de pan te doven? Doordat het water gelijk begint te koken en mengt met de kleine oliedeeltjes, ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.

De zon is heerlijk, maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Bescherm jezelf daarom goed met zonnebrandcrème! In deze mini-game moeten spelers hun Fruit Friend zo goed mogelijk insmeren, zodat hij niet verbrandt. Smeer je regelmatig en overal in met een dikke laag, want voordat je het weet ben je, net als je Fruit Friend, een gebakken banaan!

Wist-je-dat: een keer smeren per dag (meestal) niet genoeg is? Smeer als het kan elke 2 uur jezelf in. Tijdens de dag zweet je volop en raak je je bescherming kwijt. Dit geldt helemaal als je gaat zwemmen en je daarna afdroogt.

Brand kan afschuwelijke gevolgen hebben. Daarom zijn vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht in elke woning. In deze mini-game moeten spelers eerst zoveel mogelijk rookmelders verzamelen, om ze daarna in zoveel kamers tegen het plafond te gooien terwijl ze behendig moeten springen door een vol huis. Plaats geen rookmelder in je badkamer of boven je fornuis, want voor je het weet gaat hij bij elk beetje stoom meteen af..

Wist-je-dat: bij brand niet vuur, maar juist rook de meeste slachtoffers veroorzaakt? Rook zit vol roetdeeltjes en schadelijke stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn. Rookmelders waarschuwen je hier op tijd voor, zodat je kunt maken dat je wegkomt.

Bladeren in je dakgoten kunnen flink wat schade veroorzaken! Van schade aan de buitenmuren tot lekkage in het huis. In deze mini-game moeten spelers zo snel mogelijk alle bladeren uit de goot vegen om dit te voorkomen. Mis er geen, want voor je het weet verandert je huis in een zwembad.

Wist-je-dat: In de herfst vallen natuurlijk de meeste bladeren. Daarom is het eind hiervan het perfecte moment om je dakgoot leeg te maken.

Je zou het niet verwachten, maar vaak zijn wasmachines en drogers de veroorzakers van een woningbrand. Opgehoopt stof in de filters kan door de hitte van deze apparaten vlam vatten, waardoor een brand uitslaat. In deze mini-game moeten spelers het filter zo snel mogelijk schoonvegen, voordat de droger ontploft!

Wist-je-dat: De wasdroger op plek nummer 1 staat als het gaat om elektrische apparaten die brand veroorzaken.

Problemen met de elektriciteit zijn één van de grootste oorzaken van brand. Door meerdere stekkerdozen op elkaar aan te sluiten, kunnen ze overbelast raken en daardoor zelfs doorbranden. In deze mini-game moeten spelers de doorgeschakelde stekkerdozen vermijden, en voor de enkele stekkerdoos gaan.

Wist-je-dat: Je een ontvlamde stekkerdoos niet moet blussen met water? Hierdoor kun je geëlektrocuteerd worden. Blus als het kan met een kooldioxideblusser.

Hoe gezellig een kaars ook is, als hij omvalt of te dicht bij iets brandbaars komt dan kan een gevaarlijke brand ontstaan. In deze mini-game moeten spelers de kaarsen uittikken, die te dicht bij de gordijnen staan.

Wist-je-dat: Ook hier geldt dat je een brandende kaars nooit moet blussen met water? Dit kan namelijk leiden tot een explosie met metershoge vlammen. Beter is om er een deksel of een deken overheen te leggen, zodat er geen zuurstof bijkomt.

Een rookmelder kan je waarschuwen voor flink wat gevaren. Test daarom geregeld of de batterijen nog vol zijn, of neem batterijen die extra lang meegaan, voordat hij niet meer werkt. In deze mini-game moeten spelers de juiste batterijen in de rookmelder slepen en er zo voor zorgen dat er in elke kamer een goede hangt!

Wist-je-dat: Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Plak daarom altijd een datumsticker op je rookmelder, zodat je weet hoelang het geleden is.

Bliksem kan erg gevaarlijk zijn. Wanneer de bliksem inslaat, kan de spanning een weg zoeken naar bedradingen en stekkers. Dit kan leiden tot serieuze schade aan al je elektronische apparaten, zoals je televisie of gameconsole. In deze mini-game moeten spelers alle stekkers uit het stopcontact trekken, voordat de bliksem inslaat!

Wist-je-dat: De temperatuur van bliksem wel kan oplopen tot 30.000 graden Celsius! Geen wonder dat het je televisie of mobiel aan de oplader flink kan frituren.