Ga naar inhoud

Cyberhulp

Als coöperatie vinden we het belangrijk dat u met een veilig en zeker gevoel online bent. Daarom hebben wij onze schadeverzekeringen standaard uitgebreid met Cyberhulp.

Meer over cyberhulp

Cyberhulp

Als coöperatie vinden we het belangrijk dat u met een veilig en zeker gevoel online bent. Daarom hebben wij onze schadeverzekeringen standaard uitgebreid met Cyberhulp.

Meer over cyberhulp

Wat is phishing nou eigenlijk?

Phishing is een containerbegrip voor alle elektronische criminele fraude waarbij men probeert persoonlijke identificeerbare informatie te achterhalen. Denk hierbij aan namen, wachtwoorden, creditcardgegevens en pincodes. 

Een vreemd berichtje?

Stel: u krijgt een sms of e-mail met de vraag ergens in te loggen. De afzender lijkt uw bank. De cybertip van Univé: klik niet op de link in het bericht, maar ga zelf naar de officiële website van uw bank. Log daar in en bekijk uw meldingen.

Meer over phishing

Veelvoorkomende vormen van phishing

Phishing is dus een verzamelterm en kent vele verschillende vormen. Onderstaand een drietal veelvoorkomende vormen van phishing.

Pharming

Dit treedt op wanneer hackers DNS-serversoftware misbruiken om verkeer van een legitieme website naar een frauduleuze site te leiden om daar persoonlijke gegevens te stelen. Ze sturen bijvoorbeeld bezoekers van de website van een bank door naar een site die wordt beheerd door hackers. Zie het maar als het doorsturen van de post.

Vishing

Dit is een malafide combinatie van phishing en Voice-over IP of telefoon via het internet. Het komt neer op hackers die telefoneren via het internet en de nummerherkenning vervalsen door het te doen lijken alsof de oproep van een bank, creditcardbedrijf of verzekeraar komt. Het zijn vaak automatische oproepen waarin de ontvanger wordt gevraagd terug te bellen. Als dat gebeurt, vraagt de oplichter vaak om persoonlijke informatie.

Smishing

Dit combineert SMS-berichten en phishing en komt neer op hackers die zich voordoen als officiële instanties om via mobiele telefoon te phishen.

Word CyberGerust met Univé

Met een paar simpele handelingen kun je cybercriminelen al buiten de deur houden. Zo bescherm je ook online alles wat je lief is.

Hoe u cybercrime kunt herkennen

Tips om cybercrime te voorkomen

Bij cybercriminaliteit denkt u vaak aan hightech spionage of ingewikkelde inbraken in computersystemen. Hoewel dit uiteraard mogelijk is, gaat het in veel gevallen van cybercriminaliteit om inbraak door gebruik te maken van kleine kwetsbaarheden. Onderstaand een aantal tips om u zo veilig mogelijk online te begeven.

  • Voer systeemupdates automatisch door
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Installeer antivirussoftware
  • Gebruik een firewall

Meer tips om cybercrime te voorkomen?

De Univé basisregels

Veelgestelde vragen

Onze blogs over cybercriminaliteit