Ga naar inhoud

De handrem zit vastgevroren

Je stapt op een ijskoude dag in de auto. Je zet de motor aan, zet de auto in versnelling en duwt de handrem naar beneden. Toch merk je dat je niet kunt wegrijden: je handrem zit vastgevroren. Wat nu? Lees meer over wat moet je doen om de handrem te ontdooien en veilig weg te rijden.

Stappenplan voor het losmaken van de bevroren handrem

Autorijden in de winter kan lastige situaties opleveren. Denk aan een vastgevroren deur, ruit of handrem. Een vastgevroren handrem kan bijvoorbeeld behoorlijk vervelend zijn. Geen paniek, want met dit stappenplan ontdooi je jouw handrem in een handomdraai.

Zo voorkom je een bevroren handrem

Meestal is van tevoren duidelijk dat er vorst op komst is. Je kunt jouw auto hierop voorbereiden en een bevroren handrem voorkomen. Als je jouw auto parkeert, zet de auto dan niet op de handrem. Zet de auto in plaats daarvan in de eerste versnelling. Zo weet je zeker dat je de volgende ochtend zonder stress de weg op kunt.

Laat de auto een dagje staan

Is jouw handrem bevroren, maar hoef je niet per se weg? Bijvoorbeeld omdat je kunt thuiswerken? Het is dan een goed idee om de auto een dagje te laten staan. Zorg ervoor dat je de hendel van de handrem losmaakt en de auto in de eerste versnelling zet. De volgende ochtend is de handrem ontdooid.

Ga nooit met een getrokken handrem de weg op. Hiermee beschadig je de remmen van de auto en kun je helemaal de weg niet meer op.

Winterproof rijden

Als je ervoor kunt zorgen dat je ‘s morgens niet vast komt te staan met een bevroren handrem, scheelt dat je al behoorlijk wat stress. Er zijn daarnaast nog meer dingen die je kunt doen om winterproof de weg op te gaan:

  • Gebruik een vorstdeken voor de voorruit.
  • Smeer de rubbers van de autodeuren in, zodat je de deur na flinke vrieskou gemakkelijk kunt openen.
  • Wees voorbereid op gladde wegen en pas je rijstijl hierop aan.
  • Verwijder sneeuw en ijs van de ruiten van de auto voordat je vertrekt. Als je het laat zitten, zie je misschien niet genoeg en kun je een ongeluk veroorzaken. Bovendien kun je een boete krijgen van € 250,-. 
  • Laat winterbanden onder jouw auto zetten.

Rijden in de winter kan best lastig zijn. Het risico op een ongeluk is bijvoorbeeld met gladde wegen behoorlijk groter dan in een normale situatie. Bovendien kunnen er door bevriezing van het wegdek steentjes loslaten die schade aan jouw auto kunnen veroorzaken. Wil je meer lezen over rijden in de winter? Met deze tips ga je goed voorbereid de weg op in de winter.

Een autoverzekering van Univé

Bij Univé sluit je gemakkelijk en snel een passende autoverzekering af nadat je de premie hebt berekend. Ben je er nog niet helemaal uit welke autoverzekering en aanvullende verzekeringen bij jouw situatie passen? Doe dan de Univé Autocheck en krijg persoonlijk advies.

Doe de Univé Autocheck