Ga naar inhoud

3 januari 2017

Westerstorm: regionaal verschil in schade

Groen Nederlands landschap met smalle landweg en donkere onweerswolken in de verte.

Het jaar is nog maar net begonnen of de eerste storm is al een feit. Opvallend is dat deze westerstorm een groot tijdsbestek beslaat en tegelijk grote regionale verschillen veroorzaakt in de schade. Van tientallen schades in enkele plaatsen in Zuid-Holland tot een handvol schades in de provincie Groningen.

De storm

Eigenlijk begon de storm al in de vroege ochtend van 3 januari waarbij de weerkaartjes van de diverse weerbureaus de hoogste windsnelheden in Zuidwest- en Midden-Nederland lieten zien. In de loop van de ochtend werd het even rustig, waarna het KNMI voor Noord-Holland, Flevoland, Friesland en de Wadden code oranje afgaf.

Regionaal verschil

Het verloop van de storm is redelijk terug te zien in de aantallen schades. In plaatsen als Berkel en Rodenrijs en Pijnacker stond de teller al snel op enkele tientallen schades. Maar op het hoogtepunt van de storm telden we in Groningen een handvol schademeldingen. In de provincies waar het KNMI code oranje afgaf, kwamen in de loop van de dag vele tientallen schademeldingen binnen. In Noord-Holland als geheel ruim 100, hoewel de kop van Noord-Holland met relatief minder schades kampte.

Omgevallen scooters

Het aantal schademeldingen is vergelijkbaar met eerdere stormen. Gelukkig valt de omvang van de schade over het algemeen erg mee. Omgewaaide schuttingen, dakpannen van het dak en eventuele schade die daar dan uit voortvloeit zoals schade aan auto's. Ander voorbeeld zijn omgewaaide scooters, wat eveneens een bekend probleem is bij storm.

'Overzienbaar'

De weermannen hebben laten weten dat de storm overdag relatief lang voortduurt. Aangezien sommige mensen nog aan het werk zijn en moeten thuiskomen, verwachten wij ook daarom dat de schademeldingen ook komende uren nog wel zullen binnendruppelen. Al met al is deze storm voor veel van onze leden hinderlijk, soms schadelijk, maar gelukkig overzienbaar. Vooralsnog zijn zeer grote materiële schades uitgebleven zoals omgewaaide bomen die hele daken van huizen vernielen.

Stormtips

Schade is niet altijd te voorkomen en te beperken bij een zware storm. Toch kan iedereen wel maatregelen nemen die de kans op schade verkleint. Lees, eventueel voor een volgende keer, onze stormtips.

Deel dit bericht