Ga naar inhoud

16 mei 2018

Voorkom hooibroei

Nu alles weer in bloei staat en het maaiseizoen begonnen is, moeten agrariërs extra alert zijn op het risico van hooibroei. Hooibroei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi en stro. Als extra service kunnen klanten van Univé in bepaalde regio’s, wanneer ze een vermoeden van hooibroei hebben, gebruik maken van een gratis preventieve controle.

Nu alles weer in bloei staat en het maaiseizoen begonnen is, moeten agrariërs extra alert zijn op het risico van hooibroei. Hooibroei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi en stro. Hierdoor stijgt de temperatuur van het hooi én de kans op zelfontbranding. Jaarlijks ontstaan branden door hooibroei waarbij vaak niet alleen het hooi verloren gaat, maar ook de opslagruimte. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Univé pleit daarom voor een goede brandverzekering of beter nog: het voorkomen van hooibroei. Als extra service kunnen klanten van Univé in bepaalde regio’s, wanneer ze een vermoeden van hooibroei hebben, gebruik maken van een gratis preventieve controle.

Niet onderschatten

Volgens Univé-adviseur Dick Dost is hooibroei nog steeds een punt van aandacht voor veel ondernemers. Dost: “Hooibroei is iets wat je niet moet onderschatten. Ik wijs mijn klanten elk jaar tijdens het maaiseizoen op de gevaren en op preventiemaatregelen. Ook hebben we inspecteurs in dienst die hooibroeimetingen uitvoeren. De kans op hooibroei is het grootst bij jonge, goed bemeste grassen. Vooral bij de eerste snede (in mei) moeten agrariërs extra alert zijn, want door de voedingsstoffen in het gras droogt het minder goed. Ik adviseer agrariërs ook goed te letten op gras dat afkomstig is van de hoeken van een perceel. Bij grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, is de kans op het ontstaan van vocht groot. Vocht verhoogt het risico op hooibroei. En in augustus verandert de samenstelling van het hooi, waardoor de kans op broei opnieuw toeneemt. Mijn boodschap is kortom: besteed aandacht aan hooibroei, dat bespaart een hoop ellende.”

Tips om hooibroei te voorkomen

Samen met haar klanten heeft Univé een aantal tips op een rij gezet om hooibroei te voorkomen:

  • Als het vochtgehalte van het hooi niet optimaal is, wikkel de balen dan in plastic. De kwaliteit van het hooi blijft dan ook veel beter;
  • Gras dat langs de kanten van de percelen ligt, droogt vaak minder goed dan het gras elders op het perceel. Deze “kantbalen” verdienen extra aandacht. Leg deze niet midden in de stapel, maar aan de kant waar u ze makkelijk kunt controleren of wikkel deze in plastic;
  • Zorg voor voldoende ventilatie in en rondom de stapel. Stapel niet te hoog, niet te strak en op enige afstand van muren en wanden;
  • Pers het hooi bij voorkeur in kleine balen. Deze zijn minder strak geperst, waardoor er minder kans op broei is;
  • Grote balen vormen extra risico! Bij grote balen moet het hooi minimaal één dag langer “los liggen” dan bij kleine balen. Stapel maximaal twee balen op elkaar. Zorg voor tussenruimtes, zodat elke baal apart te controleren is. Na vier weken kunt u ze eventueel hoger en dichter op elkaar stapelen.
  • Voorkom bij stro dat er “groen” onkruid wordt mee geperst;
  • De meeste branden veroorzaakt door broei ontstaan tussen de 5e en 14e dag na het binnenhalen.

Toch hooibroei?

Als men ondanks alle voorzorgmaatregelen toch vochtontwikkeling constateert of een onverklaarbare chemische lucht ruikt, dan bestaat de kans dat er sprake is van hooibroei. Het advies is dan om direct met Univé te bellen, waarna een inspecteur langskomt om de temperatuur van het hooi te meten en zo nodig maatregelen te nemen om brand te voorkomen.

Preventieve controle

Ondernemers die klant zijn bij Univé kunnen bij een vermoeden van hooibroei contact opnemen met de dichtstbijzijnde Univé vestiging voor een preventieve controle die in sommige regio’s gratis wordt aangeboden.

Deel dit bericht