Ga naar inhoud

5 oktober 2017

Statement – dekking aansprakelijkheidsverzekering bij gebruik wapen?

De rechter heeft onlangs uitspraak gedaan in een zaak die in 2016 is aangespannen tegen Univé. De rechter oordeelde dat Univé de schade voor een jongen moet vergoeden die ernstig gewond is geraakt. De jongen werd met een vlindermes gestoken door een leeftijdsgenoot die een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) heeft bij Univé. Ten tijde van het incident waren slachtoffer en dader beiden 13 jaar.

De claim plaatste ons voor een dilemma. Enerzijds was er sprake van een jongere die ernstig gewond is geraakt door een verzekerde van Univé. Anderzijds werd er gebruik gemaakt van een wapen. En we hebben niet voor niets in onze polisvoorwaarden staan dat we de schade door bezit of gebruik van een wapen niet verzekeren. Univé wil geen verzekeraar zijn die het gebruik van wapens verzekert.

Wij besloten daarom de claim niet te honoreren waarop het slachtoffer in 2016 naar de rechter stapte. De rechter heeft nu geoordeeld dat we dit alsnog moeten vergoeden. Volgens de rechter zijn de polisvoorwaarden op dit punt voor meerdere uitleg vatbaar en dan is het wettelijk zo geregeld dat de meest gunstige uitleg voor het slachtoffer geldt.

We zijn verrast door de uitspraak van de rechter. Wij bestuderen het vonnis en de zaak nu nauwkeurig. Intussen zijn we in overleg met de belangenbehartiger om alvast te bekijken in hoeverre het slachtoffer op dit moment behoefte heeft aan hulp zoals begeleiding die we dan vanuit Univé gaan organiseren.

Deel dit bericht