Ga naar inhoud

8 juli 2019

Univé: Pas tijdens vakantie op voor kosten bij ziekenhuizen

Eerste hulp tijdens een vakantie in het buitenland kan flink in de papieren lopen. In Nederland wordt bijvoorbeeld, via de basisverzekering, doorgaans zo’n 500 euro vergoed voor de behandeling van een gebroken enkel. In Turkije kan dit bij een privékliniek oplopen tot zo’n 3.000 euro en deze extra kosten zijn niet gedekt door de basisverzekering.

Daarom lanceert Univé de thema-site Onbezorgd op Vakantie. Op deze website is voor de populairste vakantielanden en de Verenigde Staten te vinden waar men op moet letten om een onbezorgde vakantie te hebben.

Eerste hulp op vakantie kan flink in papieren lopen

Elk jaar hoort Univé verhalen van mensen die niet aanvullend verzekerd zijn voor zorg en ook geen aanvullende reisverzekering hebben afgesloten. Of dat mensen met alleen met een Europa-dekking de wereld over reizen. Deze mensen kunnen hierdoor flink in de schulden komen. In Europa is er via de European Health Insurance Card (EHIC) veel goed geregeld. Er zijn echter staatsziekenhuizen die de EHIC wel accepteren, en veel private klinieken juist niet. En juist in deze private klinieken kunnen de kosten veel hoger zijn dan in Nederland.

Financiële gevaren vooral in Zuid-Europa

Als er geen aanvullende verzekering is afgesloten, wordt er vergoed tot het bedrag dat er in Nederland gebruikelijk is. In het buitenland kunnen deze kosten aanzienlijk hoger liggen, vooral door privéklinieken. Met name in Zuid-Europese landen zoals Turkije, Spanje of Griekenland worden toeristen namelijk vaak automatisch naar een privékliniek gestuurd.

Ter vergelijking een overzicht van wat een gebroken enkel (500 euro in Nederland) kan kosten bij een privékliniek in populaire vakantielanden:

•             Turkije                  3.000 euro

•             Spanje                  2.500 euro

•             Portugal               2.500 euro

•             Duitsland             2.000 euro

•             Oostenrijk           2.000 euro

•             Griekenland 1.500 euro

Buiten Europa kunnen de kosten nog veel hoger uitvallen. In de Verenigde Staten kan de behandeling van een gebroken enkel zelfs 10.000 euro kosten. Univé roept vakantiegangers daarom op goed op te letten bij het selecteren van een zorgverlener in het buitenland.

Deel dit bericht