Ga naar inhoud

26 april 2023

Coöperatie Univé presenteert jaarcijfers 2022

Coöperatie Univé heeft het jaar 2022 afgesloten met een nettoverlies van € 65 miljoen. Tegenvallende beleggingsresultaten door geopolitieke ontwikkelingen veroorzaakten een lager overall resultaat van Univé Groep dan in 2021, zo blijkt uit het jaarverslag.

In een jaar waarin de onrust op de energiemarkt en stijgende inflatie de onzekerheid vergrootten, bewees de coöperatie haar meerwaarde als ledenorganisatie zonder winstoogmerk. Bijvoorbeeld met stabiele premies en coulance- en betalingsregelingen voor particuliere en zakelijke leden. Het technisch resultaat bleef ondanks de zware februari stormen met € 31 miljoen (2021: € 35 miljoen) op peil. Het nettoverlies van € 65 miljoen is het gevolg van de beleggingen die na meerdere positieve beursjaren, nu een negatief resultaat toonden. De verdiende brutopremie is ten opzichte van 2021 met € 36 miljoen (7%) toegenomen tot € 592 miljoen. “Ook Univé heeft de kosten van de bedrijfsvoering sterk zien stijgen door prijsverhogingen van leveranciers. Als ledenorganisatie zijn we terughoudend in het doorberekenen van deze stijgende kosten en houden zo onze premies stabiel. Dankzij onze solvabiliteitsratio (334%) blijft Univé een kapitaalkrachtige organisatie. Dat stelt ons in staat om onze leden centraal te blijven stellen. Wij zijn dan ook blij dat we afgelopen jaar 53.000 nieuwe leden hebben mogen verwelkomen.” benadrukt Ron Bavelaar, voorzitter Raad van Bestuur Coöperatie Univé. 

Duurzaam baken van zekerheid
Bavelaar is positief over hoe Univé ook in 2022 de kracht van de coöperatie bewees. “Afgelopen jaar toonde Univé opnieuw relevantie door onze leden en medewerkers in deze onzekere tijden de zekerheid van samen te bieden. Bijvoorbeeld met coulance- en betalingsregelingen voor leden die het financieel moeilijk hebben. Maar ook met de gratis Veilig op Weg functionaliteit in de Univé App, waarmee verkeersveiligheid wordt bevorderd. Dit alles doen we op een duurzame wijze, rekening houdend met mens, milieu en maatschappij.”

Kracht van het collectief
Als coöperatie biedt Univé naast verzekeringen ook producten en diensten die bijdragen aan het gevoel van zekerheid. Het doel is steeds om leden te helpen schade en leed te voorkomen en risico’s te beperken. Dat is ook in 2023 de kracht van het collectief. Bavelaar: “Een mooi voorbeeld is de 24/7 cyberhulp helpdesk waarbij iedere particuliere en zakelijke verzekerde toegang heeft tot hulp bij cybercriminaliteit of het vermoeden daarvan. Maar ook de kosteloze verstrekking van rookmelders. Het ledenbelang staat voorop bij de contactmogelijkheden die we bieden. Onze adviseurs in de lokale winkels zijn altijd dichtbij. Daarnaast bieden we zekerheid door preventieve activiteiten te organiseren, zoals een EHBO-cursus, reanimatie- en AED-cursus of voorlichtingsbijeenkomsten in samenwerking met de brandweer.”

Lees hier het jaarverslag

Deel dit bericht