3 september 2015
Burenhulp: stoep vegen oké, persoonlijke verzorging nee
PERSBERICHT - Een praatje maken, boodschappen doen of de stoep vegen: de meeste Nederlanders vinden het geen probleem om buren die op leeftijd of slecht ter been zijn de helpende hand te bieden. Maar het helpen bij persoonlijke verzorging gaat voor velen te ver. Verder geven veel mensen aan te kunnen vertrouwen op hun buren, bijvoorbeeld als het gaat om bewaren van de reservesleutel of om het aannemen van een pakketje. Dat blijkt uit een GfK-onderzoek uitgevoerd in opdracht van verzekeraar Univé onder 1.071 respondenten.
Voor het helpen bij persoonlijke verzorging van de buurman of buurvrouw die slecht ter been of op leeftijd is, ligt de bereidheid laag (29%). Daarentegen zijn een praatje maken (88%), boodschappen doen (86%), de stoep vegen (84%), samen een stukje wandelen (72%) of helpen in de tuin (61%) de meest genoemde activiteiten. 'Het is een mooi gegeven dat zoveel mensen bereid zijn om lichte taken voor hun buren op zich te nemen,' vertelt Joost Heideman, uitvoerend bestuurder Univé.'In de participatiemaatschappij gaat het om zelfredzaamheid: mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en buren kunnen daar een rol in spelen. Een beetje hulp van iemand die dichtbij woont kan een groot verschil maken. Door kleine klusjes te doen voor een hulpbehoevende buurman of buurvrouw, kan je de familie of mantelzorger ontlasten. Univé juicht iedere vorm van mantelzorgondersteuning toe. Zo voorzien wij mantelzorgers onder meer van advies en vergoedingen en stimuleren wij initiatieven zoals de Mantelzorgpas.'
Beter een goede buur
Bijna alle Nederlanders geven aan dat ze voor veel zaken bij hun buren terecht kunnen; het vertrouwen in de buren blijkt groot. Bijvoorbeeld als het gaat om het aannemen van een pakketje (95%), het krijgen van een waarschuwing als er iets verdachts gebeurt (93%) of het bewaren van de reservesleutel (76%). Joost Heideman: 'Meer dan drie kwart geeft een reservesleutel van hun huis bij de buren in bewaring. Daarmee geven we onze buren in feite toegang tot ons grootste bezit, en dat is nogal wat. Overigens zien we hierin nog een verschil tussen jongeren (tot 29 jaar) die minder snel geneigd zijn om de reservesleutel af te geven en ouderen (65-plus) die juist eerder de reservesleutel aan de buren toevertrouwen.' Uit het onderzoek blijkt tevens dat we onszelf als goede buur zien, met een 7,5 als gemiddeld cijfer. Opvallend is wel dat we onze buren iets lager waarderen: zij krijgen gemiddeld een 7,1.
Voor meer informatie:
Voor meer informatie over de onderzoeksresultaten: www.unive.nl/burenhulp-onderzoek
Aanvullende informatie over Univé en mantelzorg: www.unive.nl/zorgservice/mantelzorg
Deel dit bericht