Ga naar inhoud

Hartgezondheid: hart voor elkaar

Vanuit Univé werken we aan Hartgezondheid voor iedereen. Dit doen we onder andere door reanimatiecursussen in de regio te organiseren en de beschikbaarheid van AED’s in heel Nederland te vergroten zodat de BuurtAED inzetbaar blijft en de hartveiligheid in Nederland hoog is.

Cijfers rondom reanimeren

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, waarvan ongeveer 8.000-10.000 mensen worden gereanimeerd. Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting.

Volgens onderzoek van Amsterdam UMC ontvangt 69% van de vrouwen reanimatie van omstanders, vergeleken met 74% van de mannen. Een belangrijke reden hiervoor is het ongemak dat een deel van de burgerhulpverleners ervaart wanneer zij een vrouwelijk bovenlichaam moeten ontkleden om een reanimatie te starten. Daarentegen worden de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen zoals kortademigheid, vermoeidheid, pijn tussen de schouderbladen, vermoeidheid en maagklachten niet altijd herkend.

Met een speciale reanimatiecursus wil Univé burgerhulpverleners voorbij eventuele gevoelens van ongemak helpen en hen beter voorbereiden op het reanimeren van vrouwen die worden getroffen door een hartstilstand. De eerste cursussen staan gepland en het aantal wordt de komende maanden nog verder uitgebreid.

Bekijk het aanbod

Hoe jij kunt helpen:

Aanmelden voor reanimatiecursus bij jou in de buurt

Jaarlijks vinden er 8.000 – 10.000 reanimaties buiten het ziekenhuis plaats in Nederland. In 75% van de gevallen wordt de eerste hartmassage verricht door omstanders. Weet jij wat je moet doen bij een hartstilstand? Leer reanimeren.

Vanuit Univé organiseren we verschillende reanimatiecursussen waaronder cursussen gericht op de vrouw. Neem een kijkje op onze evenementenpagina voor de beschikbaarheid in jouw buurt. Geen beschikbaarheid? Bekijk de mogelijkheden op hartstichting.nl. Heb je aanvullende zorgverzekering? Dan krijg je vanuit het preventiebudget een vergoeding.

Tips voor een gezond hart

Voorkomen is beter dan genezen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die roken een grotere kans op hart- en vaatziekten hebben dan rokende mannen. Daarentegen worden de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen zoals kortademigheid, vermoeidheid en pijn tussen de schouderbladen niet altijd herkend.

In Nederland wonen er 767.200 vrouwen met een hart- of vaatziekte. Daarvan overlijden er 54 per dag. In 2022 kwamen beroertes en hartfalen vaker voor onder vrouwen dan onder mannen. Er valt dus veel winst te behalen op het gebied van hartgezondheid met aandacht voor hart en bloedvaten.

Lees alle feiten

Onze blogs over hartgezondheid

Meer informatie over hartgezondheid

Helaas komen er veel mensen in aanraking met hart- en vaatziekten. Daarom zijn er verschillende organisaties die hier ondersteuning in kunnen bieden.