Ga naar inhoud

Hartgezondheid: hart voor elkaar

Om een vitaal leven te leiden, is het belangrijk om aandacht te hebben voor je hartgezondheid. Nog altijd overlijdt 1 op de 5 Nederlanders aan een hart- of vaatziekte. Met de juiste kennis, redden we mensenlevens.

Hartgezondheid door de ogen van Univé

Samen kunnen we meer doen voor elkaar. Daarom helpt Univé mensen die zich voor een ander inzetten. Zoals EHBO-ers en mantelzorgers. Maar Univé ondersteunt ook bredere maatschappelijke thema’s, bijvoorbeeld Hartgezondheid. Elke dag zoeken we nieuwe manieren om te bouwen aan een veilige samenleving waarin iedereen mee mag doen, men naar elkaar omziet en waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen.

Vanuit Univé werken we aan Hartgezondheid voor iedereen. Dit doen we onder andere door reanimatietrainingen in de regio te organiseren en de beschikbaarheid van AED’s in heel Nederland te vergroten. Het Univé Buurtfonds draagt bij aan de kosten voor service en onderhoud, zodat de BuurtAED inzetbaar blijft en de hartveiligheid in Nederland hoog is. 

Onze tips voor een gezond hart

Voorkomen is beter dan genezen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die roken een grotere kans op hart- en vaatziekten hebben dan rokende mannen. Daarentegen worden de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen zoals kortademigheid, vermoeidheid en pijn tussen de schouderbladen niet altijd herkend.

In Nederland wonen er 767.200 vrouwen met een hart- of vaatziekte. Daarvan overlijden er 54 per dag. In 2022 kwamen beroertes en hartfalen vaker voor onder vrouwen dan onder mannen.

Lees alle feiten

Hoe jij kunt helpen:

Aanmelden voor reanimatiecursus bij jou in de buurt

Jaarlijks vinden er 8000 tot 10.000 reanimaties buiten het ziekenhuis plaats in Nederland. In 75% van de gevallen wordt de eerste hartmassage verricht door omstanders. Weet jij wat je moet doen bij een hartstilstand? Leer reanimeren. Bekijk de mogelijkheden op Hartstichting.nl.

Onze blogs over hartgezondheid

Meer informatie over hartgezondheid

Helaas komen er veel mensen in aanraking met hart- en vaatziekten. Daarom zijn er verschillende organisaties die hier ondersteuning in kunnen bieden.