Ga naar inhoud

18 augustus 2022Sport

Zo zet jij een thuisgym op zonder grote investeringen

Wil je jezelf lekker in het zweet werken, maar zie je een abonnement op de sportschool niet zo zitten? Dan maak je toch je eigen thuisgym? Je hebt er niet eens zo heel veel voor nodig, zolang je maar wat ruimte en een solide vloer hebt. In de zomer kun je zelfs lekker naar buiten, als je een tuin hebt met een lapje gras of wat tegels waar je een matje op neer kunt leggen. 

Hulpmiddelen zijn niet altijd nodig, want veel oefeningen kun je doen zonder apparaten. Maar mocht je toch graag met iets aan de slag willen, dan hebben we hier een paar handige items op een rijtje gezet. Zo kun jij binnen en buiten sporten, zonder een duur sportschoolabonnement.  

Locatie

Als je een thuisgym wilt maken, kun je dit bijvoorbeeld doen in een garage, tuinhuis, slaapkamer, kelder of op zolder. Ook de woonkamer kun je tijdelijk omtoveren tot homegym, met spullen die je na je training weer makkelijk kunt opbergen. Controleer wel altijd of de vloer sterk genoeg is voor een stevige work-out. Je zult in je gym waarschijnlijk flink tekeergaan, of je nu gewichten gebruikt of niet. Voorzie de ruimte ook altijd van genoeg ventilatie en goede verlichting. Zo kun je veilig en gezond sporten. 

Waterflessen

Omdat sporten met wat extra gewicht soms wel lekker is, kunnen waterflessen goed van pas komen. Vul ze met water, of modder als je nog wat zwaarders nodig hebt, en hou ze vast in plaats van de dure dumbbells. Zo maak je je squats of traploopoefeningen nog pittiger. Je kunt ook afwisselen met grote en kleine flessen.

Keukentrapje

Over traplopen gesproken. Ook met een keukentrapje kun je een hoop oefeningen doen. Zet het tegen de muur voor extra stevigheid, en gebruik het om traploopoefeningen te doen zonder echte trap. Je kunt het ook gebruiken om op te zitten terwijl je je beenspieren traint met een stuk elastiek. 

Elastiek

Dit is dan wel iets wat je aan moet schaffen, maar het is gelijk flink de moeite waard. Met een stevig stuk elastiek kun je namelijk je binnenste en buitenste beenspieren trainen, door het elastiek om je knieën te doen en gecontroleerd op te rekken. Je kunt het ook aan een deurklink bevestigen, om zo je armen te trainen, door het elastiek zijwaarts aan te trekken.

Springtouw van de kids

Er zijn maar weinig manieren om je hartslag zo omhoog te krijgen als door een flink potje touwtjespringen. Het is niet alleen een mooie warming-up, maar als je er wat handigheid in krijgt kan het ook heel rustgevend werken. Het repeterende tempo en de tiktak van het touw op de grond kunnen heerlijk zen maken.

Oude autobanden

Een oude autoband (of winterband) is zwaarder dan je denkt en geeft daardoor een hoop mogelijkheden om mee te oefenen. Til hem op, gooi ermee, leg hem op je borst bij crunches… Woon je in de buurt van een boerderij, dan kun je daar misschien een grotere band op de kop tikken. Extra power! 

Deel dit bericht