Ga naar inhoud

8 april 2024Gezondheid

Zet ‘m op: met een fietshelm fiets je veiliger

De fiets is een ideaal vervoermiddel. Goed voor je gezondheid, je portemonnee en het milieu. Maar als fietser ben je best kwetsbaar. Met een fietshelm voorkom je (ernstig) hoofd- of hersenletsel bij een botsing of ongeluk. “Dankzij mijn helm had ik alleen een paar dagen hoofdpijn.” 

Scholieren op e-bikes zoeven een stel op stadsfietsen voorbij. Een wielrenner trapt stevig door. En die man op zijn speed pedelec, die haalt iedereen moeiteloos in. Het wordt steeds drukker op het fietspad. En de gemiddelde snelheid ligt steeds hoger. Er hoeft maar één persoon even niet op te letten, of…  

Hoofd- of hersenletsel

Als fietser ben je kwetsbaar. Het aantal dodelijke fietsongelukken neemt ieder jaar toe. Toch dragen lang niet alle fietsers een helm. En dat terwijl die de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel bij een botsing of val met maar liefst zestig procent verkleint. De kans op dodelijk letsel wordt zelfs zeventig procent kleiner. 

Van de fiets in de ambulance 

Bert van Lingen weet de datum nog precies: 22 juni 2023. Het was de dag waarop zijn dagelijkse fietstocht eindigde in een rit met de ambulance. Een auto zag hem over het hoofd, lanceerde hem zó van het fietspad de weg op, waar een andere auto nog net op tijd voor hem kon stoppen. Het leverde de fietser meerdere gebroken ribben op, en een sleutelbeen dat volledig was losgescheurd van het schouderblad.  

Flinke krassen 

Hoewel Bert een flinke klap maakte, bleef zijn hoofd ongedeerd. “Dankzij mijn helm. Daar zaten flinke krassen op, dus die helm heeft de stenen goed geraakt. Zonder helm had mijn hoofd ongetwijfeld schade opgelopen. Nu heb ik alleen een paar dagen hoofdpijn gehad.” Hij vertelt over een kennis, net als hij amateurwielrenner, wiens helm bij een val volledig in tweeën brak. “Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als hij zijn helm niet had opgehad.” 

Standaard fietsuitrusting 

Bert draagt op de fiets altijd een helm, laat hij weten. “Voor mij is het gewoon onderdeel van mijn standaard fietsuitrusting, net als fietsschoenen of een fietsbroek. Ik zorg ook altijd voor een kwalitatief goede helm. Eentje die echt als schokbreker fungeert. Mijn hoofd is me veel waard. Dat wil ik goed beschermen.”  

Helm op en gaan

Na zijn ongeval kon de enthousiaste sportman een tijdlang niet fietsen. Inmiddels is hij weer helemaal hersteld en trapt hij vrijwel dagelijks een flinke ronde van zo’n van veertig, vijftig of zestig kilometer. “Gelukkig heeft het ongeluk me niet afgeschrikt om weer te gaan fietsen. Helm op en gaan!”  

20% korting op een fietshelm 

Als lid van Univé krijg je nu 20% korting op een fietshelm van De Fietshelm Specialist. Koop nu jouw fietshelm met korting en ga ook goed beschermd op weg! Kijk hier voor de kortingsactie.

Deel dit bericht