Ga naar inhoud

24 mei 2018Gezondheid

Wat is er nodig om veilig en comfortabel te blijven wonen?

Maatregelen nemen om langer thuis te wonen als je ouder wordt? Je wil er vast liever niet aan denken. Je voelt je immers nog vitaal. En grote kans dat je nog naar volle tevredenheid in je eigen huis woont. Toch is het verstandig om eens na te denken over later. Wat als jij of je partner straks hulp nodig heeft? Dan is het prettig om nu alvast te weten wat voor hulp je kunt regelen en waar je terecht kunt. Zo ben je beter voorbereid en houd je zelf de regie.  

We kunnen onze toekomst niet voorspellen. Maar we kunnen wel bedenken hoe we graag willen dat de toekomst eruitziet! Stel jezelf eens voor over twee, vijf of tien jaar. Bedenk wat je belangrijk vindt om zelf te doen en waar je straks best wat hulp bij wilt. Ga je bijvoorbeeld graag op reis en wil je dat blijven doen? Misschien rij je straks zelf geen auto meer, maar wil je wel regelmatig op bezoek bij vrienden of familie. Of groeit de tuin je eigenlijk nu al boven het hoofd?

Ook is het goed om na te denken over het huis. Zodat je daar zo lang mogelijk comfortabel en veilig kunt blijven wonen. Bij het ouder worden, neemt het risico op bijvoorbeeld vallen nu eenmaal toe. En dat risico kun je met een paar simpele maatregelen flink verkleinen. Denk aan drempelverlagers, beugels in de badkamer of een inloopdouche. Vraag hierover gerust advies. Zo heb je tijd genoeg om eventuele aanpassingen te (laten) doen.   

Slimme technologie voor een toekomstbestendig huis

Er is in de afgelopen jaren veel technologie ontwikkeld waarmee je je huis veiliger kunt maken. Moet je er ’s nachts vaak uit en ben je bang om te vallen? Met een bewegingssensor op de gang of bij het toilet gaat het licht automatisch aan als je opstaat. Een ander voorbeeld is een praktische afstandsbediening waarmee je het licht en de zonwering vanuit je stoel kunt bedienen. Ook een noodknop kan veel geruststelling bieden. Stel dat je valt of je voelt je onverwachts niet lekker, dan heb je met één druk op de knop direct contact met de Univé Alarmcentrale. Zij weten waar je bent en schakelen met familie, buren of indien nodig de hulpdiensten.

Deel dit bericht