Ga naar inhoud

27 juli 2022Gezondheid

Wat betekent mantelzorg voor je relatie?

Je man of vrouw wordt ziek of krijgt een ongeluk en heeft hulp nodig. Naast partner ben je dan ook opeens verzorger. Dat kan je relatie veranderen. Je krijgt er andere taken bij en de onderlinge rollen gaan veranderen. Ook krijg je te maken met een soort verlies, je relatie was hiervoor toch anders. Hoe je hiermee omgaat en hoe je samen op zoek kunt gaan naar een nieuwe balans in de relatie, lees je in dit blog.

Als je verzorger wordt van je partner ontstaat er vaak een nieuw soort relatie die kan lijken op een ouder-kind relatie. Dat komt voornamelijk omdat de partner die je verzorgt, niet meer dezelfde rol in jullie relatie kan invullen zoals jullie gewend waren.

Vier tips over wat je kunt doen voor je relatie

Het zal wat aanpassingsvermogen en geduld eisen omdat het een hele nieuwe situatie is. Maar je bent nu eigenlijk meer een verzorger dan een partner en dat betekent dat jullie een nieuwe balans moeten zien te vinden. Mogelijk helpen de volgende tips hierbij:

1. Beleef je relatie op een andere manier

Kijk naar de mogelijkheden. Er zullen genoeg dingen zijn die jullie niet meer samen kunnen doen, maar ongetwijfeld ook nog genoeg wat wel kan. Dat kan in de kleine dingen zitten, zoals een knuffel of elkaars hand vasthouden, maar ook door foto’s terug te kijken.

2. Houd genoeg momenten voor jezelf 

Loop jezelf niet voorbij. Zorg goed voor jezelf en maak tijd vrij voor jezelf. Daardoor kan je weer opladen en krijg je meer energie.

3. Praat met andere mantelzorgers

Samen met ruim 5 miljoen andere Nederlanders ben je mantelzorger. Hoe fijn is het als je met een andere mantelzorger kunt praten, dat zorgt voor (h)erkenning en steun. Er zijn verschillende ‘mantelzorg’ groepen waarbij je je kunt aansluiten.

4. Praat erover met een professional

Wat doet het met jou en hoe kan je nog beter omgaan met de situatie? Het kan helpen om met een psycholoog in gesprek te gaan over de veranderende situatie.

Deel dit bericht