Ga naar inhoud

14 juni 2021Reizen

Veilig internetten op vakantie

De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent volop op pad: of het nu een weekendje weg in eigen land is, of een vakantie naar het buitenland. Gebruik jij tijdens zo’n vakantie ook wifi op de camping, in het hotel of op het vakantiepark? Vaak zijn dat open netwerken die niet echt veilig zijn.

Om te voorkomen dat je hierdoor schade ondervindt, leggen we in dit blog uit hoe je het beste veilig kunt internetten op vakantie.

Daarom zijn open wifinetwerken niet veilig

Alle data die verstuurt wordt via een open wifinetwerk is te onderscheppen door hackers. Onversleuteld, dus als ze willen, kunnen ze alles zien wat jij online doet. Dat is de reden dat het onveilig is om op deze manier te internetten.

Dat het heel makkelijk is om hier misbruik van te maken, kun je lezen in dit artikel van Alexander Klöpping en dit artikel van De Correspondent.

Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om wél veilig te internetten als je een weekendje weg bent of ergens wat langer verblijft op vakantie.

Deze 6 tips helpen je verder als je veilig wilt internetten:

 1. Gebruik geen open wifinetwerken
  Dat is gemakkelijk genoeg te doen: hoef je geen wachtwoord in te vullen om op het wifinetwerk te kunnen, dan blijf je er liever weg om onveilige dataoverdracht te voorkomen.
 2. Let op als je wachtwoorden en andere gevoelige informatie verstuurt
  Bij open wifinetwerken zou je dit sowieso niet moeten doen, maar zelfs bij beveiligde netwerken en bij websites met een slotje in de adresbalk is het goed om je altijd bewust te zijn van wat je verstuurt en naar wie.
 3. Laat je apparaat niet automatisch verbinden met open wifinetwerken
  Dit kun je gewoon uitzetten, dus waarom zou je risico lopen? Zelfs ‘bekende netwerken’ zijn niet veilig als dit een open wifinetwerk is.
 4. Gebruik gewoon 4G of 5G voor veiligheid

Vertrouwelijke informatie kan daardoor niet zomaar onderschept worden.

 1. Zorg voor verschillende wachtwoorden
  Stel dat er dan toch een wachtwoord onderschept is, dan kan de hacker niet ineens in al je accounts.
 2. Toch via open wifi? Gebruik dan een VPN

Een virtual private network zet een versleutelde verbinding op binnen het open wifinetwerk. Zo kun je alsnog veilig informatie delen.

Hulp nodig? Wij staan klaar!

Heb je het vermoeden dat je door onveilig internetten een indringer hebt binnengelaten? Je kunt dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het beveiligen van je apparaat kun je hier terecht.

Deel dit bericht