Ga naar inhoud

1 september 2021Gezondheid

Vanaf 1 september kan iedere zwangere kiezen voor een 13 wekenecho

Tijdens de zwangerschap wordt geregeld in de gaten gehouden of je kindje goed groeit en of er geen lichamelijke afwijkingen zijn. Dat wordt bijvoorbeeld onderzocht bij de 20 wekenecho. Sommige afwijkingen zijn al eerder te zien. Daarom is het vanaf nu ook mogelijk om bij 13 weken een echo te laten doen.

Waarom de 13 wekenecho?

Tijdens de 13 wekenecho wordt onderzocht of je kindje een lichamelijke afwijking heeft. Denk bijvoorbeeld aan een open rug, open schedel of hartafwijking. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho: met een echoapparaat wordt gekeken of er geen afwijkingen zijn. Bij 95 van de 100 zwangerschappen is dat gelukkig het geval. In de andere gevallen kan verder onderzoek gedaan worden om uit te zoeken wat er aan de hand is.

De overheid doet een wetenschappelijke studie naar de voor- en nadelen van de 13 wekenecho. Het kan fijn zijn om op tijd lichamelijke afwijkingen te ontdekken, maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Daarom wordt tot en met 2024 de 13 wekenecho aangeboden als onderdeel van het onderzoek, daarna wordt gekeken of dit zo blijft. Als je gebruik wilt maken van de 13 wekenecho, doe je mee aan het onderzoek. Dat betekent dat je ook vragen zult krijgen over hoe de echo hebt ervaren.

Overleg met de verloskundige

De 13 wekenecho is niet verplicht, maar wordt aan iedere zwangere vrouw aangeboden. Je verloskundige zal altijd met je in gesprek gaan over de echo en bijvoorbeeld vragen stellen over hoeveel je al wilt weten over je kindje tijdens de zwangerschap en wat je zou doen als blijkt dat je kindje een lichamelijke afwijking heeft. Het is goed om hier zelf alvast over na te denken.

Je betaalt niets voor de 13 wekenecho

Voor de 13 wekenecho en het gesprek met de verloskundige hoef je niets te betalen. Dit is onderdeel van je basisverzekering en gaat ook niet af van je eigen risico. Als er vervolgonderzoek nodig is, gaat dit soms wel af van je eigen risico. Meer weten? Bekijk alle informatie over vergoedingen voor zorg rondom je zwangerschap.

Deel dit bericht