Ga naar inhoud

19 november 2022Gezondheid

Beter in balans met een valpreventietraining

De heer Stoffer was altijd druk bezig in de tuin. Maar na een lelijke val van de ladder, kwam daar verandering in. Hij werd onzeker en begon klusjes uit te stellen. Gelukkig kon hij via Univé gratis een valpreventietraining volgen. En dat flink geholpen.

Samen met zijn vrouw heeft Stoffer een bed and breakfast op de Veluwe. Hij vertelt er trots over: “De bed and breakfast runnen we met heel veel plezier. We hebben er ook een enorme tuin van twee hectare bij, waarin ik graag bezig ben.”

Vorig jaar kwam daar verandering in. Hij had minder zin om voor de B&B en in de tuin te werken. De oorzaak was een val van de ladder. Dat liep gelukkig goed af. “Toch merkte ik dat ik klusjes begon uit te stellen”, aldus Stoffer.

Het onzekere gevoel na de val van de ladder bleef. Tijdens een repetitie van één van de orkesten waar Stoffer in speelt, vertelde iemand hem over een valpreventietraining. “Eerlijk gezegd voelde ik me daar nog een beetje te jong voor”, lacht hij. “Maar ik besloot me er toch in te gaan verdiepen.” Hij meldde zich uiteindelijk aan voor een training bij hem in de buurt, die bestond uit zes bijeenkomsten in een kleine groep. De training werd vergoed vanuit zijn zorgverzekering bij Univé.

Onder begeleiding van een fysiotherapeut en ergotherapeut deed hij verschillende oefeningen, van een hindernisbaan tot leren vallen op een dikke mat: “Af en toe leek het net een beetje op een gymles van vroeger. Iedereen wilde zo snel mogelijk die hindernisbaan over, al ging het daar natuurlijk niet om.” Hoewel hij vooraf toch een beetje sceptisch was, is hij achteraf erg enthousiast over de training: “Het was eigenlijk hartstikke leuk. Én erg leerzaam.” Zo werd er op de training uitgebreid stilgestaan bij de manier van vallen. Door de benen tegen elkaar te houden en de kin op de borst, voorkom je dat je hoofd op de grond klapt bij een val. Ook werden er evenwichtsoefeningen gedaan, om de kans op een val te verkleinen.

“Natuurlijk is het niet zo dat je nu niks meer kunt breken als je valt, maar ik weet nu in ieder geval hóe ik moet vallen. En ik sta weer zonder angst op de ladder als ik bezig ben met appels plukken, of voor onderhoud aan de bed and breakfast. Hopelijk kan ik dat nog heel lang blijven doen”, sluit hij af.

Deel dit bericht