Ga naar inhoud

17 augustus 2016Gezondheid

Sporten met een chronische ziekte: kan dat?

Sporten en bewegen is goed voor iedereen. Mensen met een chronische aandoening kunnen zich door hun aandoening belemmerd voelen. Maar voldoende bewegen is voor hen juist extra belangrijk.

Voordelen van bewegen

Een actieve leefstijl heeft positieve effecten op uw gezondheid. Bij een chronische aandoening is sporten ook heel belangrijk. Vaak heeft het sporten zelfs een positief effect op de aandoening. Na een hartinfarct bijvoorbeeld verkleint bewegen de kans op een nieuw hartinfarct. En bij mensen met diabetes verbetert het bewegen de werking van insuline.

Sporten en bewegen helpt om te ontspannen en kan stress verminderen. Ook vergroot bewegen uw zelfvertrouwen. Dat alles kan ervoor zorgen dat u zich minder beperkt voelt door de aandoening.

Sport kiezen

Welke sport geschikt is, hangt onder meer af van de aandoening. Voor mensen met bepaalde reumatische aandoeningen kan zwemmen heel geschikt zijn, omdat het hun klachten verlicht. Een algemeen advies is moeilijk te geven. In ieder geval geldt: hoe vaak, lang en intensief u traint, moet u zorgvuldig opbouwen, welke sport u ook kiest. Als u een sport kiest waar u plezier in heeft, houd u het langer vol. Advies over welke sport voor u geschikt is, kunt u vragen aan een (sport)arts.

Angst

Bent u bang dat er iets mis gaat? Ook dan kunt u advies vragen aan een (sport)arts. Vaak is een sportmedisch onderzoek aan te raden. Dit onderzoek brengt uw gezondheid en belastbaarheid in beeld. Of het onderzoek nodig is , is onder meer afhankelijk van de aandoening en welke sport u wilt beoefenen.

Mensen met een chronische aandoening moeten wel rekening houden met hun aandoening: bedenk hoe uw algehele conditie is en vermijd risicovolle situaties. Bij sommige aandoeningen is het voor de veiligheid verstandig samen met anderen te bewegen, zoals bij diabetes. Het kan ook zijn dat je de sport moet aanpassen. Maar met een goede voorbereiding en steun van de omgeving zijn er veel mogelijkheden.

Preventiebudget

Heeft u een aanvullende zorgverzekering Univé Extra Zorg polis of een totaalpakket zorg dan heeft u een vrij te besteden budget voor preventie. Sport Medisch Advies valt hieronder. Hieruit worden behandelingen, consulten en sportkeuringen bij een sportarts vergoed. Overigens kan dit budget ook voor Sport Medisch Advies worden ingezet als u niet chronisch ziek bent.

Deel dit bericht