Ga naar inhoud

12 november 2019Wonen

Schoorsteenbrand vaak veroorzaakt door haardgebruik

Kortere dagen, koudere nachten. Vanaf oktober wrijven duizenden Nederlanders zich weer in de handen om hun houtkachel of open haard aan te steken, voornamelijk voor sfeerverwarming. Gezellig natuurlijk, maar is het ook veilig? Wel als je de juiste voorzorgs- en onderhoudsmaatregelen neemt.

Stoken: brandoorzaak nummer één in Nederland

Volgens Brandweer Nederland is het gebruik van de haard in bijna één op de vier gevallen de oorzaak van een brand. In 87 procent van deze gevallen gaat het om een schoorsteenbrand, waarvoor de blusdienst jaarlijks ruim 2.000 keer uitrukt in Nederland.

Hoe kun je een schoorsteenbrand voorkomen?

  • Stook schoon en veilig. Dat voorkomt ophoping van onverbrande deeltjes in het rookkanaal.
  • Laat minimaal eens per jaar een erkend schoorsteenveger komen; bij intensief gebruik twee keer.
  • Gebruik schoon en droog hout.
  • Installeer een kachel die past bij de omvang van de woning én bij de schoorsteen.
  • Zorg voor een schoorsteen die volgens de geldende normen is gebouwd.

Rookmelders en koolstofmonoxidemelder

Een brand echt voorkomen is niet eenvoudig. Maar met voorzorgsmaatregelen kun je wel de schade door brand beperken. Zo kun je eenrookmelder en/of koolstofmonoxidemelder installeren. Deze melders kunnen je tijdig alarmeren.

Brandrisico voorkomen en beperken

Erik Dokter, manager Brandverzekeringen bij Univé, legt uit dat behalve het brandrisico vooral het emotionele leed van brand niet onderschat moet worden. Brand wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Of op zijn minst zo snel mogelijk beperken wanneer het zich voordoet. Via Veilig Wonen willen we onze leden actief helpen met een tijdig en adequaat schoorsteenonderhoud.

Wonen zonder zorgen

Univé helpt niet alleen om brand te voorkomen en te beperken. Maar denkt ook aan zaken als waterschade of inbraak. Met Veilig Wonen stel je een eigen abonnement samen. Daarin kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een alarminstallatie, rioolservice of cv-onderhoud. En dat al vanaf € 3,95 per maand.

Stel nu jouw Veilig Wonen-pakket samen

Deel dit bericht